Hogy tudnak a babák a földön mászni anélkül, hogy tönkremenne a térdük?

2018.09.28. 05:11

Elmúlt már harmincéves? Akkor most ereszkedjen négykézlábra, és próbáljon meg öt percet csúszni-mászni a padlón, ahogy a gyerekek szoktak. Na jó, ne ereszkedjen négykézlábra: borítékolható, hogy pokolian sajogni fog a térde utána.

Mivel a kisgyerekek a legkisebb szellőre is üvöltésben törnek ki, felmerül a kérdés: hogy bírják ezek a térden csúszás fájdalmát? És hogyhogy nem fáj nekik, ha napjában ezerszer a térdükre esnek? Titánbetét van a térdkalácsukban, vagy mi? A válasz még ennél is prózaibb:

a babáknak nincs térdkalácsuk. Pontosabban van, csak nem olyan, mint a harmincon fölülieknek.

Az újszülöttek csontjainak struktúrája és mérete nagyban eltér a felnőttekétől. (Még szerencse, különben jóval nagyobb lenne a sikoltozás a szülőszobán.) A babáknak egyes csontjai fejletlenebbek a miénknél; ezek a porcosodás során alakulnak ki. Érdekesség, hogy a babáknak sokkal több csontjuk van, mint a felnőtteknek: körülbelül háromszáz. Csakhogy a fejlődéssel párhuzamosan ezek közül sok összenő - végül felnőttkorunkra összesen 206 csont marad belőlük.

De nézzük a térdet! A térdkalács az a kör alakú csont, ami a láb hajlatánál található. A térdkalács szezamoid csont, vagyis olyan csont, ami húsba vagy izomba van beágyazódva. Szezamoid csontok találhatók a kezünkben és a lábunkban is. A térdkalácsot a sípcsont és a combcsont rögzíti. A combcsontot és a térdkalácsot elölről inak kötik össze, a sípcsontot és a térdkalácsot pedig egy hátsó ínszalag. A térdkalács megnöveli a láb emelőerejét a térd kiterjesztésével, így megtarthatja a test tömegét mozgás közben.

Ami a gyerekeket illeti, az ő térdkalácsuk születéskor csak egy porc. Idővel csonttá alakul át, de a csontosodás folyamata csak 3-5 éves korban kezdődik, és nagyjából a pubertáskorig tart. A csont szabálytalan foltokban, lassan növekszik, egészen a fiatal felnőttkorig; körülbelül ekkorra alakul ki a gömbölyded térdkalács.

Persze, a gyerekek születhetnének kifejlett térdkaláccsal is, de minden eleséskor azt kockáztatnák, hogy darabokra törik a térdüket. A puha porc viszont kipárnázza a térdhajlatot, és rezgéscsillapítóként hat minden eleséskor. Ez az oka, hogy a gyerekek egy vállrándítással elviselik, ha a térdükre esnek - és ezért zokogunk mi, felnőttek, ha öt percig kell a térdünkön csúsznunk.

(DocCheck News)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM