Lehet a tűznek árnyéka? Na és a Star Warsban a fénykardnak?

022
2018.11.09. 05:49

Árnyéka mindennek van, ami a fényt elnyeli, visszaveri, vagy szétszórja - elvégre az árnyék éppen annak a fénynek a hiánya, ami nem haladt át az adott tárgyon. Na de mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amik maguk is fényforrások? Mi a helyzet magával a tűzzel, annak van árnyéka? Mielőtt bárki is elrohanna kíváncsiságában felgyújtani valamit és megnézni a saját szemével, eláruljuk a választ:

Attól függ.

Mármint leginkább attól, hogy milyen a láng és milyenek a fényviszonyok. Alapvetően, ha a külső fényforrás erősebb, mint magának a tűznek a fénye, akkor képes a láng árnyékot vetni. Ha például egy reflektorral világítunk rá a tűzre, annak simán lehet árnyéka. A trükk annyi, hogy a tűz lángnyelvei nem pusztán fényből állnak, hanem egy csomóféle anyag keverékéből. Van benne forró levegő és vízgőz, mindenféle égéstermékek, hamu- és koromszemcsék, illetve izzó állapotban levő szénhidrogének. Utóbbiak adják tulajdonképpen a tűz fényét. Ezek az anyagok már képesek arra, hogy a bejövő fényt visszaverjék vagy elnyeljék - és ha az ezt a hiányzó fényt a tűz saját fénye nem képes visszapótolni a túloldalon, máris kész az árnyék. Hogy ez mikor következik be, a tűz és a külső fényforrás fényereje mellett attól is függ, hogy mi ég - ez határozza meg, hogy milyen összetételű és milyen forró a láng, vagyis mennyi anyag van benne, ami a fény útját állja.

A helyzetet kicsit tovább bonyolítja a forró levegő. A lángban, illetve körülötte a levegő hőmérséklete elég erősen különbözik, ezáltal pedig a sűrűségük is. Márpedig két különböző sűrűségű közeg határán megjelenik a fénytörés jelensége (így jön létre például a délibáb is), ez is eltéríti a lángokra eső fénysugarak egy részét, és hozzájárul az árnyék megjelenéséhez.

Egyvalami nem működik közre a jelenségben, minden közhiedelemmel ellentétben: a külső forrás fénye, és a tűz fénye nem ütközik össze, vagy szórja szét kölcsönösen a másikat. Ez azért van, mert a fény fotonokból áll, a fotonok pedig nem úgy viselkednek, ahogy az anyagok szoktak: például képesek simán áthaladni egymáson, vagy akár ugyanabban a pozícióban létezni. És ez az oka annak is, hogy

...és itt még van esélye nem továbbolvasni, és nem összetörni a gyerekkorát...

...szóval emiatt a Star Wars fénykardpárbajai sajnos a valóságban egyáltalán nem működnének, a fénypengék simán áthaladnának egymáson. Ráadásul, mint azt az imént láttuk, ha feltételezzük, hogy a penge valóban fényből van, árnyéka sem lehet. A filmekben egyébként néha van, ebből is látszik, hogy nem célravezető dolog egy scifiből (fantasyből, tündérmeséből, stb.) tanulni fizikát.

Frissítés: Néhány tucat felháborodott Star Wars-rajongó olvasónk jelezte, hogy a legújabb kori kánon szerint a fénykard nem fényből, hanem plazmából van, illetve kyber kristályból, és/vagy varázslatból. Az első két esetben valószínűleg mégis csak lehet árnyéka, a harmadikról nem merünk nyilatkozni.

(Borítókép: Star Wars: V. rész, A Birodalom visszavág. Fotó: outnow.ch)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM