Tényleg kijózanodhatunk egy erős kávétól?

2019.08.10. 07:20

Aki valaha ivott nagy mennyiségű alkoholt, az tudja, hogy az aznapi öröm a másnaptól kölcsönvett boldogság. Rengeteg praktika létezik a másnaposság ellen: nyers tojás, C-vitamin, sok víz és/vagy fájdalomcsillapító lefekvés előtt. Sokan azonban olyan trükkökről mesélnek, amikkel azonnal ki lehet józanodni, és szó se lesz másnaposságról. Egy nagy pofon, testmozgás, jeges víz, vagy a pièce de résistance:

egy bögre erős fekete kávé.

Az Állítólag című discoverys ismeretterjesztőben tesztelték is a négy csodaszert, de a testmozgás és a pofon hatékonyságát nagy jóindulattal is csak elképzelhetőnek tartották, míg a jeges vizet és a kávét teljesen elvetették mint instant józanítót.

A szomorú igazság az, hogy nem leszünk tőle józanabbak, sőt, hosszú távon még kifejezetten káros is lehet benyomni egy eszpresszót két vodka között. Mary Claire O'Brian, a Wake Forest School of Medicine kutatója, aki a koffein és az alkohol egymásra gyakorolt hatását vizsgálja, a “tökéletes viharnak” hívja a két szer találkozását.

Mit is kezdünk velük

Ahhoz, hogy megértsük ezt a becenevet, tudnunk kell, hogyan is dolgozza fel a szervezetünk a koffeint és az alkoholt. A koffein egy stimuláns, azaz éberebbek leszünk tőle, sőt, akár még teljesítményfokozónak is tekinthetjük. Ez többek között azért van, mert a kávé befolyásolja az adenozinszintünket. Ez az anyag nyugtató hatású, és az álmosság egyik jele, hogy felgyülemlik az agyban. Amikor a koffein az adenozint blokkolja, kevésbé érezzük fáradtnak magunkat.

Sokan megfigyelhették, hogy az ivás is hasonlóan indul. Az alkohol hatására a szervezetünkben dopamin szabadulhat fel, ami szintén stimuláns. Ez persze nem azt jelenti, hogy valójában jobban észnél vagyunk alkohol hatására, mint valaha. Ahogy a véralkoholszint a csúcsra ér, és elkezd csökkenni, az agyban egy GABA nevű anyag szabadul fel, és beálmosodunk. Emellett az alkohol blokkolja a glutamát hatékonyságát, ami az idegsejteket stimulálná, ezzel szintén hozzájárul a bódultsághoz.

Az, hogy ezt kávéval próbáljuk orvosolni, nemcsak felesleges, de veszélyes is. Lehet, hogy felébredünk tőle, de nem gyorsul az alkohol lebontása a szervezetünkben, sőt, több időt adunk magunknak néhány újabb kör csavartra.

Talán éberebbnek érezzük magunkat, de józanabbak semmiképp sem vagyunk.

Egy kutatásban 130 ittas felnőttet ültettek autós szimulátorba, ahol természetesen arra jutottak, hogy az alkohol komolyan befolyásolta a reakcióidejüket, és a legtöbben karamboloztak. A koffeinnel turbózott sör se segített a sofőrök képességein.

A koffein hatására tovább maradunk ébren, így tovább is tudunk inni. Egyszer egy rendkívül ittas fiatalember került be hozzánk, majdnem lélegeztetőre kellett tennünk. Azt mondta, Red Bullt és Jägermeistert ivott. Mikor megkérdeztem, miért, azt mondta, »hogy tovább maradjak részeg«

– emlékezett vissza O'Brien.

Az évszázadok alatt, amióta az emberiség kávét fogyaszt, az volt csodaszer és az ördög vizelete is. A tudósok felváltva jutottak arra, hogy

  • aktívabbak leszünk tőle,
  • ellustulunk és elfajulunk,
  • megelőzi az elvetélést,
  • rákot okoz,
  • gyógyítja a rákot,
  • megvakít és
  • rossz a szívnek,
  • vagy mégsem.

A tudomány jelenlegi állása szerint a kávé mértékkel simán lehet az egészséges étrend része, de sajnos az ittasságot csak két módon előzhetjük meg: kivárjuk, amíg kiürül az alkohol a szervezetünkből, vagy eleve nem iszunk. Természetesen elhúzhatjuk a dolgot egy nagy, zsíros gírosszal, vagy egy pohár vízzel két sör között, de a kávé semmiképp nem segít.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM