Miért halljuk az óceánt, ha a fülünkhöz emelünk egy kagylót?

2023.03.07. 21:16

Gyerekkorunkban számos kitalált dolgot meséltek nekünk szüleink, természetesen azért, hogy színesebbé, vidámabbá tegyék a hétköznapjainkat – de persze néha egy kis ijesztgetés is belefért, például amikor azt mondták, hogy ne húzzuk a szánkat, mert örökre úgy marad. 

Egy másik, ehhez hasonló ártalmatlan füllentés a kagylókról szólt, szüleink ugyanis elhitették velünk, hogy ha egy kagylót a fülünkhöz emelünk, legyen az akármennyire is messze, akkor is hallani fogjuk a tenger vagy az óceán hangját – mi pedig tágra nyílt szemekkel konstatáltuk, hogy nahát, ez tényleg így van. Persze ma már tudjuk, hogy a valóságban nem a hullámok hangját halljuk, de akkor mégis mi lehet az a különös, nyugtató hang, amit a kagylók árasztanak, amikor a fülünkhöz emeljük azokat? Ennek jártunk utána.

Az elmúlt évek során biztos, hogy ön is találkozott már olyannal, aki magabiztosan állította, hogy tudja a választ a jelenségre. Az egyik legelterjedtebb tévhit szerint a kagylókból a fülünkben lévő vér áramlásának hangját halljuk vissza, ami annyira nem is logikátlan, abból kiindulva, hogy amikor oldalra fordulva fekszünk egy párnán, akkor is megfigyelhetjük a fejünkben átáramló vér lüktetésének hangját.

A hipotézisnek nagynevű támogatói is vannak, még Carl Sagan amerikai csillagász, planetológus és asztrobiológus is az ötlet mögé állt, aki 1973-ban azt írta, hogy „mindenki ismeri a tenger hangját, amit akkor hallani, ha egy kagylót a fülünkhöz emelünk. Ez valójában a saját vérünk lüktetésének erősen felerősített hangja”. Bármennyire is népszerű azonban ez az elmélet, meglepően könnyű cáfolni.

Nyomjuk a fülünket egy kagylóhoz, és hallgassuk meg, majd futkározzunk néhány percig, hogy fokozzuk a véráramlást az egész testünkben, és ismét emeljük a fülünkhöz azt a bizonyos varázskagylót. Hallani fogjuk, hogy a „tenger” hangjának hangereje még mindig ugyanaz

fogalmaz Karl Kruszelnicki ausztrál tudományos kommunikátor és népszerűsítő, akit a legtöbben dr. Karlként ismerhetnek. A férfi szerint ha valóban a testünkön átáramló vér hangját hallanánk, akkor a testmozgás hatására megemelkedett pulzus és vérnyomás miatt sokkal erőteljesebbnek kellene azoknak lenniük, ez azonban nem így történik, így a vérelmélet egyszerűen nem állja meg a helyét.

Egy másik népszerű tévhit az, hogy a tenger hangját a levegő áramlása idézi elő, ahogy az ki-be járkál a kagylókban. Ennek cáfolata már egy sokkal bonyolultabb feladat, mint az előző esetben, de nem lehetetlen – mindösszesen egy visszhangmentes kamrára vagy egy tökéletesen hangszigetelt szobára van szükségünk. Az ilyen helyiségekben van légáramlás, tehát az elmélet szerint ugyanúgy hallanunk kellene a kagylókban a hullámok hangját – ez azonban nem így történik.

Egy teljesen hangszigetelt szobában konkréten semmit sem fogsz hallani

erősítette meg Andrew King, az Oxfordi Egyetem Integratív Idegtudományi Központjának igazgatója és az Oxford Auditory Neuroscience Group vezetője a Live Science-nek tavaly, melyből az következik, hogy valamilyen háttérzajnak mindenképp jelen kell lennie.

Az igazság

Azt tehát, hogy vajon mi is történik a kagylóban, nem a testünkön belül, hanem azon kívül kell keresnünk. Andrew King szerint olyan környezeti vagy háttérzajokat hallunk a kagylókból, amelyek amplitúdóját azok fizikai tulajdonságai megnövelték. A kagyló egyfajta rezonátorként működik, felerősítve bizonyos hangfrekvenciákat, így azok hangosabbak, mint amilyenek lennének a fülünk mellett elhelyezett kagyló nélkül, derült ki King magyarázatából. Az is fontos azonban, hogy pontosan mely frekvenciák erősödnek fel.

A kagylók általában olyan hangokat fognak fel, amelyeket a köznyelvben alacsony frekvenciájú hangoknak nevezünk. Gondoljunk ezekre úgy, mint mélyebb vagy dübörgő hangokra

írta Chris Brennan-Jones, a Curtin Egyetem Telethon Kids Intézetének fülegészségügyi vezetője a The Conversation 2022-es cikkében. Később hozzátette: egyáltalán nem véletlen, hogy a kagylóból visszaverődő hangokat a tenger vagy óceán hangjához hasonlítjuk, hiszen azok hangja is alacsony frekvenciájú.

Ahhoz pedig, hogy ilyen hangokat halljuk, egyáltalán nincs szükség kagylóra, tulajdonképpen bármilyen domború tárggyal előidézhetjük a jelenséget, legyen az egy kávéscsésze vagy éppen egy tál – sőt, akár a tenyerünket is használhatjuk.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM