Vilma
-8 °C
3 °C

Üstökösről származik az ember?

2005.09.07. 12:42
Az első elemzések alapján a Tempel 1 üstökös szerkezete sokkal ritkább, mint azt korábban gondolták, és több benne a szerves anyag, mint remélték.

A Tempel 1-ből kicsapódó por és gáz lényegesen több szénrészecskét tartalmazott, mint azt várták, megerősítve a gyanút, hogy az üstökösök szerepet játszottak a földi élet kialakulásában, írta meg a Space.com.

Reménykednek


Tekintse meg képeinket!
A kutatók elismerték, hogy ennek az egy égitestnek az elemzése után nem lehet általános érvényű igazságokat kijelenteni, hiszen nem lehet tudni, hogy a Tempel 1 mennyire átlagos üstökös. Ugyanakkor remélik, hogy pontosabb képet kaptak arról, hogy milyen anyagokat hoztak az üstökösök a Földre 4,5 milliárd évvel ezelőtt.

Szénhidrogéneket jóval nagyobb mennyiségben találtunk, mint amire számítottunk, és több olyan anyagot is felfedeztünk a porban, amit eddig még nem sikerült azonosítani, lelkesedett a Marylandi Egyetem csillagásza, Michael A'Hearn, a NASA's Deep Impact küldetésének vezető tudósa.

Nagy találkozás

Ezek az első komolyabb tudományos beszámolók a találkozás óta. A Deep Impact az előzetes terveknek megfelelően július negyedikén a hat kilométer átmérőjű Tempel 1 üstökös közelébe érkezett, és kilőtte az égitestre töltetét. A mosógép méretű, 372 kilós szerkezet helyi idő szerint hét óra előtt tíz perccel csapódott be a Tempel 1-be, hogy kiszakítson belőle egy darabot. Ennek az volt a célja, hogy, az égitest szerkezetét a szonda elemezni tudja. Az óránként 37 ezer kilométerrel száguldó lövedék becslések szerint száz méter átmérőjű krátert vájt az üstökösbe.

Az üstökös 135 millió kilométerre volt a Földtől a találkozáskor, a szondának az elliptikus pálya miatt azonban ennél jóval többet, közel négyszázmillió kilométert kellett utaznia. A találkozás előtt 24 órával az anyaszondáról levált az Impactor, és elindult utolsó, szomorú útjára. A szakításkor 864 ezer kilométerre száguldoztak az üstököstől, ami két Föld-Hold távolságnak felel meg. Az Impactor becsapódásakor az anyaszonda 8700 kilométerre volt a Tempel 1-től, aztán még 500 kilométerre megközelítette az égitestet, mielőtt végképp elhagyta azt.

Kicsapódó anyag

Tempel 1
Az égitestet 1867-ben találták meg, aztán átmenetileg eltűnt, és csak 1972-ben került elő újra. Az üstököst egy Tempel nevű tudós nevezte el saját magáról, aki igen termelékeny kutató volt: még további 12 égitestet talált. A Tempel 1 teljesen átlagos üstökös, egyebek között ezért is választották ezt a célpontot: nagyjából hat kilométeres az átmérője, viszonylag közel van, ráadásul könnyű megcélozni, mert jókor, jó szögből süt rá a nap.
Horst Uwe Keller, a német Max Planck Intézet munkatársa elmondta, hogy a becsapódás során 5500 tonna víz került az űrbe, több más jégfajta – például széndioxid, szénmonoxid, és ammóniajég - kíséretében. De a porfelhőben ennél sokkal több anyag volt, A'Hearn elmondta, hogy a felhőt elemezve találtak hidrogén-cianidot, metil-cianidot, acetilént és formaldehidet, ezen kívül még több olyan szerves anyagot, ami azonosításra vár.

Az, hogy ezekből az anyagokból ilyen nagy mennyiségben találtak a Tempel 1-en feltételezi, hogy a korábban sejthetőnél nagyobb az összefüggés az üstökösök és a földi élet kialakulása között, mondta A'Hearn.

Lyukacsos

A kutató elmondta, hogy a becsapódó test ferdén találta el a Tempel 1 felszínét, és pár tíz méter mélyre fúrta be magát, de az üstökös belsejéről egyelőre nem tudtak többet mondani a tudósok, mert a krátert eltakarta a porfelhő, amit még nem sikerült számítógéppel kiretusálni.

A tudósok azt várták, hogy előbb-utóbb sűrűbb részt ér az Impactor, de ez nem következett be, amiből arra következtetnek, hogy az üstökös 75-80 százaléka üres tér. Korábban mocskos hógolyóként tekintettek ezekre az égitestekre, mert úgy gondolták, hogy belül jégből állnak, kívül pedig por fedi őket. Most azonban sokkal inkább úgy néz ki, hogy a vékony felszíni jégréteg alatt ritka, lyukacsos szerkezetet találunk.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!