Kormányzási hiba okozta a Titanic vesztét

2010.09.22. 17:18
Kormányzási hiba miatt ütközött jéghegynek a Titanic, és csak azért süllyedt el olyan gyorsan, mert a kapitányt rábeszélték, hogy a tengerjáró folytassa útját - állítja egy hajótiszt leszármazottja.

Louise Patten író és a Titanic másodtisztjének, Charles Lightollernek unokája egy interjúban úgy fogalmazott, azért rejtegették az igazságot csaknem száz éven át, hogy megóvják nagyapja, egy későbbi háborús hős jó hírét.

Lightoller, aki a katasztrófát túlélő legmagasabb rangú tiszt volt, attól a félelemtől vezérelve leplezte el a hibát az Atlanti-óceán mindkét partján végzett vizsgálatok során, hogy tönkremehet a Titanicot üzemeltető társaság és kollégái elveszíthetik állásukat.

Louise Patten szerint Robert Hitchins kormányos ijedtségében rossz irányba fordította a hajót, amikor szembesült a jégheggyel. Amikor már megtörtént a baj, csak négy perc maradt volna a hiba kijavítására, de már késő volt.

Charles Lightoller nem volt szolgálatban az ütközéskor, de jelen volt a tisztek utolsó megbeszélésén, mielőtt a hajó hullámsírba került volna. Ekkor volt fültanúja a fatális hibának, valamint annak, ahogy a Titanicot birtokló White Star Line elnöke rábeszéli a kapitányt, folytassa az utat. Ezzel a döntéssel órákkal siettette a hajó süllyedését.

Ha a Titanic egy helyben marad, ki tudta volna várni, míg megérkezik a mentőhajó, és senkinek sem kellett volna meghalnia.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport