Háromezer éves lakóházat tártak fel Izraelben

2011.07.06. 07:27
Egy Kr. e. XV-XI. századi település feltárása során egy legalább háromezer éves lakóház nyomaira bukkantak. A leletanyagból kikövetkeztethető, hogy a terület élénk kereskedelmet folytatott Ciprussal és Libanonnal.

A Kr. e. XI. századból származó, négyszobás lakóházat tártak fel izraeli régészek Haifa közelében, a Tel Sikmona lelőhelyen. A lelőhelyet először az 1960-as években kezdték feltárni, de negyven éve félbeszakadtak a régészeti munkák. Már akkor világos volt, hogy egy Kr. e. XV-XI. századi település maradványaira bukkantak.

Azóta a lelőhelyet csaknem teljes egészében újra szemét borította be. A most feltárt ház körvonalait régi légi felvételek alapján azonosították be.

A feltárt ház feltehetőleg tehetős lakóké volt, erről árulkodnak a mozaikpadlók. Előkerült egy feliratos pecéstnyomó is, ha sikerül megfejteni a feliratát, kiderülhet, hogy izraeliek vagy föníciaiak lakták a házat.

A feltárások során előkerült egyéb leletek a földközi-tengeri szomszédokkal, egyebek közt Ciprussal és Libanonnal való kiterjedt kereskedelemről tanúskodnak, ahonnan az áru kerámiaedényekben, amforákban érkezett. Így találtak az ókorban oly becses bíborfestéket szolgáltató tüskés bíborcsigák (Bolinus brandaris) szállítására szolgáló edényeket is.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM