Kőkori falloszt találtak Izraelben

2013.03.27. 18:45
Fotó: LiveScience

A kőkorszak néhány figyelemre méltó darabját tárták fel Izrael északi részén: többek között egy edényt égetett babmagvakkal és egy faragott, több mint 6 ezer éves  péniszt – jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság  (Israeli Antiquities Authority, IAA).

A régészek az ahihudi csomópontnál ásnak, egy új, Karmielhez vezető út nyomvonalán. Eddig két ősi telepes csoport nyomaira bukkantak: a fazekasság előtti neolitikumból és a korai kőrézkorból (ie. hetediktől ie. ötödik évezredig).

„Először fedeztünk fel teljes épületeket és kiterjedt lakóterületeket ezekből a korai időszakokból, ráadásul megtalálták a helyi lakosok gazdag tárgyi kultúrájának bizonyítékait is. Számos tűzkövet és obszidián nyílhegyeket találtunk, csiszolt mini kőbaltákat, lapátokat és egyéb kőeszközöket. Legtöbbjüket obszidiánból készítették, mely nem honos Izraelben, kereskedelemmel hozták be más régiókból” – nyilatkozta Yitzhak Paz, az IAA vezető régésze.

Több ezer elszenesedett babmagot is találtak, amely korai példája a közel-keleti földművelésnek. Sokkal titokzatosabb tárgyak is előkerültek: például egy fallikus figura és egy rézkarc paletta, amely valószínűleg női nemi szerveket ábrázolt. Az IAA szerint ezek kultikus szexuális szimbólumok, amelyeket valószínűleg a föld termékenységének reprezentálására alkottak.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM