Újratemették az élve elhantolt, első világháborús katonákat

2013.07.27. 13:50

95 év után örök nyugalomra helyezhették azt a 21 német katonát, akiket egy első világháborús lövészárokban találtak. 1918-ban élve eltemette őket a szövetséges csapatok ágyúlövedéke. Az árokrendszer 300 láb hosszú és 8 láb mély volt, az egész a Carspach nevű kisváros mellett húzódott. Az 16 kijárattal ellátott alagútrendszer elég nagy volt 500 férfi elszállásolásához.

Az elhunyt katonák most teljes katonai temetést kaptak.  Az észak-franciaországi, négyórás temetésen egyetlen családtag sem vett részt, viszont 150 német és francia veterán és állományban lévő katona igen. Keveset tudni az elhunytakról, néhány életkor és név biztos csupán: Martin Heidrich, 20, muskétás, Harry Bierkamp, 22, közlegény és August Hutten, 38 hadnagy.

A halott katonák a 94. tartalékos gyalogezred 6. századának tagjai voltak. Az eredetileg 34 halottból 13-at a francia csapatok 1918. március 18-án kivonszoltak a törmelék alól, a többit viszont bent hagyták.

A holttestek nagy része ugyanabban a pozícióban maradt meg, ahogy a férfiak voltak a robbanáskor. A jelenet a pompeji vulkánkitörés halottjaira emlékezteti a szakértőket. Néhány katonát padon ülve, egyiket az ágyán fekve, egyet pedig magzatpózban találtak meg.

A testek mellett ott hevert felszerelésük is: sisakok, fegyverek, személyes tárgyaik; borosüvegek, pénztárcák, pipák és cigaretták. Találtak egy kecskecsontvázat is, az állat valószínűleg friss tejet biztosított a katonáknak.

A régészek szerint az eszközök azért maradtak ilyen jó állapotban, mert alig jutott be levegő, víz vagy akár fény a betemetett árokba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport