Már csak egy túlélője van Az elit alakulatnak

2014.03.11. 10:45

Elhunyt William Guarnere, az amerikai hadsereg legendás második világháborús különítményének, az elit alakulatnak az utolsó előtti tagja: az egykori őrmester kilencven évesen hunyt el szombaton szülővárosában, Philadelphiában – írja az MTI.

Guarnere és tucatnyi katonatársa – az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ezredéhez tartozó Easy század – Stephen E. Ambrose Az elit alakulat című regénye, illetve az ez alapján Tom Hanks és Stephen Spielberg közreműködésével készült azonos című, tízrészes filmsorozat révén vált ismertté. A könyv Richard Winters (1918-2011) tisztnek (aki a háborút őrnagyként fejezte be) és bajtársainak a második világháborúhoz és csapattársaihoz fűződő emlékein alapszik.

Guarnere 1942-ben vonult be a hadseregbe, ejtőernyősnek képezték ki. Az Easy századdal részt vett a normandiai partraszállásban, egészen az ardenneki offenzíváig harcolt, amikor is egy tüzérségi gránát leszakította az egyik lábát. A Wild Bill becenevű Guarnere vad dühvel harcolt az ellenséggel, miután bátyja Olaszországnál elesett.

A század utolsó életben lévő tagja Donald Malarkey őrmester, aki júliusban tölti be 93. életévét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport