Új videón a Hindenburg katasztrófája

2014.05.12. 09:15 Módosítva: 2014.05.12. 19:43

Nagy nyilvánosság előtt még soha be nem mutatott felvétel került elő, amin a Hindenburg léghajó katasztrófája látható. A felvétel értékét az adja, hogy nem a közismert, a korabeli filmhíradókban is leadott felvételről megszokott szemszögből készült, hanem oldalról.

Ez a történészek és a szakemberek szerint néhány pillanattal közelebb visz miket ahhoz, hogy pontosan megtudjuk, mi is okozta a legendás légi jármű pusztulását. Az már a jól ismert felvételen is látszott, hogy a Hindenburg kezelői elvesztették az irányítást a léghajó felett, ezt mutatja, hogy szokatlanul sokat eresztettek ki a ballasztként szolgáló vízből a leszállás utolsó pillanataiban. Az amerikai NBC 10 csatornán most bemutatott felvételen az is jól látható, hogy mennyire megdőlt a léghajó, közvetlenül azelőtt, hogy a gép hátsó részénél felcsaptak volna a lángok.

A videó nem friss találat, 1987-ben egyszer már bemutatták nyilvánosan: a katasztrófa ötvenedik évfordulóján, egy olyan előadáson, amit csak kevesek láthattak. „Szinte minden nagy balesetnél van egy pletyka egy bizonyos másik felvételről. Nos, a Hindenburg esetében ez az a másik felvétel” – nyilatkozta Rick Zitarosa, a felvételt megtaláló Navy Lakehurst Történeti Társaság alelnöke.

A Hindenburg léghajó 1937. május 6-án robbant fel és zuhant le a Lakehurst repülőtéren, New Jerseyben. A 97 utast szállító, 245 méter hosszú léghajó 35 halálos áldozatot követelő pusztulásának pontos oka máig ismeretlen. Egyes elméletek szerint a statikus elektromosság okozta a végzetét, és viszonylag friss adalék, hogy a léghajót eredetileg héliummal akarták megtölteni, de az USA exportkorlátozása miatt a náci Németország mérnökei kénytelenek voltak a különösen robbanásveszélyes hidrogént használni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport