Szörnyű halála lehetett III. Richárdnak

2014.09.17. 16:37

III. Richárd jó eséllyel pályázik a legszerencsétlenebb brit uralkodó címére. Az 1485 augusztusában meghalt angol király holttestét tavaly fedezték föl a Grave Friars templom alapjának maradványai közt; a nyomelemzés szerint virágpor volt a szívében, csikorgatta a fogait, illetve bélférges is lehetett.

Most az is kiderült, hogy III. Richárd halála legalább olyan szörnyű lehetett, mint az élete.

A csontok elemzése azt mutatja, hogy Richárd legalább tizenegy sebesülést szerzett a halála előtt; ebből kilenc a fejét érte. A feltételezések szerint az uralkodó csata közben elveszíthette a sisakját, így könnyű célpontja volt a korabeli fegyvereknek. A medencecsontján is kimutattak egy súlyos sérülést.

Guy Rutty, a Leicesteri Egyetem professzora szerint két sérülésről feltételezik, hogy halálos is lehetett; az egyik sebet valószínűleg karddal vagy alabárddal ütötték Richárd fején, a másik egy hegyes pengétől származik.

Richárd fejsérülései összhangban vannak a korabeli beszámolókkal; azok szerint Richárd magára hagyta a sárba ragadt lovát, és megölték, miközben az ellenségeivel harcolt.

– mondta Rutty.

III. Richárd volt az utolsó angol uralkodó, aki harcban esett el. A bosworth-i csatában végeztek vele, ami a Rózsák háborújának utolsó nagy összecsapása volt. 

Shakespeare: alkotói szabadság vagy sima hazugság?

Ami a korabeli beszámolókat illeti, a neves drámaíró, William Shakespeare púpos nyomorékként ábrázolta III. Richárdot. A maradványokat röntgennel és CT-vel elemző szakértők ugyanakkor azt mondják, Richárdnak csupán enyhe gerincferdülése volt, amit öltözködéssel is lehet álcázni, és különben is, ennyitől még nem lesz csökkent harcértékű egy brit uralkodó se. Valószínű, hogy a sántasága is inkább shakespeare-i túlzás, mert a szakértők nem találtak erre utaló nyomokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport