Találtak egy kétezer éves valamit Jeruzsálemben

2015.08.31. 16:34

Kétezer éve épült, pódiumra emlékeztető tárgyat fedeztek fel a régészek Jeruzsálemben, a szentélyhez vezető egykori úton – írja az MTI. A régészek egyelőre nem biztosak az építmény egykori rendeltetésében, mert ehhez hasonlót eddig sehol sem találtak Izrael területén.

A megmunkált terméskövekből épített dobogó a Silói-medencétől a hegy csúcsán álló szentélyhez tartó utcán található. Az utcát hatalmas kő burkolólapokkal fedték le, alatta egy mesterséges vízelvezető csatorna haladt. Ez lehetett az időszámításunk szerinti I. század egyik legnagyobb jeruzsálemi építkezése. A romokat az elmúlt években teljesen feltárták.

A most felfedezett egyedülálló leletet a középkorban emelt óvárosi falakon kívül, az ókori Jeruzsálem részét alkotó Dávid városában találták az izraeli Régészet Hatóság szakemberei. A pódium lábánál több tucat épen maradt kerámiát, kő- és üvegedényt is talált az ásatást vezető két régész, Nahson Szanton és Dzsó Uziel.

Az építmény eredeti célja rejtély, mivel nincs hasonló, egyértelműen lépcsős szerkezetű régészeti lelet. [...] Úgy véljük, egy hatalmas dobogó lehetett, ami felkeltette az emberek figyelmét az egykori város főutcáján. Jó lenne tudni, hogy mi hangzott el rajta kétezer éve.

– mondták a feltárást végző szakemberek. A pódiumot olyan helyre emelték, amelyet messziről is jól láthattak az utcán a szentély felé haladó járókelők és zarándokok.

Rabbinikus források említenek a feltárt építmény időszakában közcélokat szolgáló köveket. A dokumentumok többek között azt is megtiltják, hogy rabszolgákat közszemlére tegyenek ezeken az árverési célokat szolgáló helyeken. Más zsidó iratok, például a Misna és a Talmud megemlítik az igénylések kövét, ahol ebben az időszakban a talált tárgyakért lehetett jelentkezni, illetve ki lehetett hirdetni, ha valaki elhagyott tárgyra lelt.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM