Második világháborús magyar katona holttestét azonosították Ukrajnában

2015.10.04. 21:00

Egy, a második világháborúban Ukrajna területén elesett magyar katona holttestét sikerült azonosítani a napokban – írja az MTI. Maruzs Roland, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője az M1-en vasárnap este azt mondta, hogy a magas rangú kitüntetésben részesült Ágner Gyula földi maradványait hazahozzák, hogy Magyarországon méltó sírhelyen temessék újra.

Ágner Gyulát, akárcsak korábban a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett vitéz Barankay Józsefet, célzottan keresték – mondta Maruzs. Annyit tudtak, hogy a főhadnagy Ukrajna területén esett el 1944. április 27-én, és tizennyolc társával együtt Luczky faluban temették el. A veszteségi dokumentumok megvoltak, azok nyomán kértek engedélyt a feltárásra.

Ágner Gyula esetében az azonosítási jegytokot (dögcédulát) nem sikerült megtalálni. Az unokahúgától kapott DNS minta alapján az igazságügyi szakértők megállapították, hogy valóban Ágner maradványait találták meg. Ezeket hazahozzák és újratemetik, illetve a korábbi sírhelyénél emlékművet állítanak majd.

Maruzs Roland elmondta, hogy az első és a második világháború valamennyi kiemelkedő tisztjét szeretnék megtalálni, de rajtuk kívül a többi hős katonáról sem feledkeznek meg. Az elmúlt években 6500 hős katonának emeltek síremléket, illetve elindították a Hadisír honlapot is, amelyen már 175 ezer hősi halált halt katona adatai találhatók meg.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM