Szabina
4 °C
12 °C

A római higéniai forradalom csúnyán visszaütött

2016.02.09. 09:15

A Római Birodalom nagy eredményei közé sorolják a nyilvános és a lakóépületekben elhelyezett vécéket, a csatornázást, illetve a nyilvános fürdőket. Azt gondolnánk, a rendszeres tisztálkodás, illetve az, hogy az utcák helyett központilag ürített latrinákba kerültek az emberi végtermékek, sokat javítottak a közegészségügyi állapotokon. Egy új, a különféle paraziták elterjedtségét vizsgáló kutatás azonban ennek ellentmondó eredményekre jutott.

Az ókori maradványokat elemző kutatók szerint ahelyett, hogy az emberi testen belül, illetve azon élősködő paraziták (például a bélférgek, illetve a tetvek különböző fajtáinak) száma csökkent volna, éppenséggel megnövekedett azokon a területeken, amelyeket Róma az uralma alá hajtott, hogy aztán a civilizációs vívmányait is bevezesse.

Ínyencség, parazitákkal

Az egyik gondot éppen az okozta, hogy a latrinákat rendszeresen ürítették, az erre szerződött vállalkozók pedig az értékes trágyát a közeli földekre szállították – és ezzel együtt az ott termelt élelmiszerek egy részét is megfertőzték baktériumokkal és parazitákkal. A rendszeres fürdőzés sem sokat segített, ugyanis a fürdők nagy részében a víz tisztaságára nem igazán ügyeltek, egyes források szerint a nagyobb tömegek által látogatott helyeken a medencék felszínén vastag rétegben úszott a lemosott kosz és különféle kozmetikumok. A meleg, párás környezet pedig megfelelő fertőtlenítés nélkül tökéletes táptalajt nyújtott a kórokozók terjedésének.

Egy másik, az infrastruktúrától független tényező is hozzájárult a paraziták szaporodásához: a római konyha kedvelt alapanyagának számított a napon erjesztett, ízesített halbelsőségekből készülő halszósz, a garum. Ma már tudjuk, hogy ennek fogyasztása egyéb kockázatok mellett az élősködők szaporodását is nagyban segíthette, viszont a rómaiak jogrendszerük, infrastruktúrájuk és más vívmányaik mellett receptjeiket is elterjesztették az elfoglalt területeken.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.