Irén, Írisz
6 °C
16 °C

A tatuk őse akkora volt, mint egy autó

2016.02.23. 17:09
Autónagyságú, kihalt páncélos szörnyről derítették ki DNS-elemzéssel amerikai kutatók, hogy hol a helye a tatuk nagy családjában.

A hatalmas, páncélos, tüskés farkú glyptodonok évmilliókkal ezelőtt éltek Dél-Amerikában, egyesek autónagyságúra is megnőttek, akár négyméteresek és másfél-kéttonnásak is lehettek - idézte a BBC hírportálja a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányt.

Testi jellemzőik, mindenekelőtt áthatolhatatlan páncéljuk alapján már korábban megállapították, hogy valószínűleg a tatuk, vagyis az övesállatok unokatestvérei.

Az új kutatás szerint azonban sokkal közelebbi rokonok: alcsaládot képeznek az övesállatok családján belül.

Frédéric Delsuc, a Montpellier-i Egyetem kutatója és munkatársai az élő övesállatfajok DNS-e alapján számítógépes becslésekkel rekonstruálták az ősi tatuk egyes DNS-szekvenciáit.

mysteriousex
Fotó: AMNH/ D. Finnin

Ezután ezekre a szekvenciákra alapozva RNS-csalétket készítettek, amelyet arra használtak, hogy egy páncélkövület darabjában a glyoptodon DNS-ére halásszanak.

Ez a technika teszi lehetővé, hogy a tudósok az ősi faj valódi DNS-szekvenciáját azonosítsák, ne zavarhassa meg a munkát más egyed genetikai szennyezése.

A kutatócsoportnak végül sikerült a glyptodon teljes mitokondriális DNS-ét rekonstruálnia. A minta a tatucsalád egyik leghatalmasabb fajának egyedétől származott: a Doedicurus négy méteresre is nőhetett, súlya a másfél tonnát is elérhette.

Ezek a félelmetes, bár nem ragadozó, hanem növényevő szörnyetegek idővel egyre nagyobb testűek lettek, míg az utolsó jégkorszak végén, mintegy tízezer évvel ezelőtt kihaltak.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.