Natália
-3 °C
8 °C

A rómaiak meztelenül jártak iskolába

2016.02.29. 18:11
Hogyan mentek a rómaiak bevásárolni? Mennyire voltak koszosak a közfürdők? Felvettek-e kockás tógát az iskolában? Újonnan átvizsgált, értelmezett és lefordított latin nyelvű iskolai szövegkönyvek válaszolhatják meg ezeket és még sok egyéb kérdést.

A dokumentumok eredetileg az i. sz. 1–4. században íródtak, céljuk a görög anyanyelvűek latinra való oktatása volt, létezésükről pedig már régóta tudtunk. A bennük található információk megértése és kontextusba helyezése viszont problematikus volt, ugyanis igen rossz minőségű kéziratokkal dolgoztak korábban a kutatók. Eleanor Dickey, a Readingi Egyetem klasszika-filológia professzora azonban nemrégiben újra angolra ültette a szövegeket, és ez a verzió rengeteg nem ismert részletet tár fel az ókori Róma életéről – legalábbis ahogyan azt az iskolai tankönyvekben bemutatták.

„Az iskolai jelenetekből megtudjuk, mit csináltak a gyerekek az órákon – tárja fel kutatásának új eredményeit a professzor. – Például, az iskolának nem volt konkrét kezdési időpontja, minden tanuló jött, amikor tudott (és mindenkit megzavart a köszöngetéssel). A tanárok soha nem az egész osztálynak beszéltek, hanem egyes gyerekeknek vagy csoportoknak, illetve a tanulóknak nem is voltak előre kijelölt székeik, hanem a kívánatos helyekért mindennap megküzdöttek egymással.”

A tankönyvekben leírt szociális környezet túlmutat a tantermeken. „Azt is megtudtuk, hogy egy római fürdő meglátogatása után olyan koszos volt az ember, hogy le kellett valahogy mosdania, majd a maradék koszt még kaparóval eltüntetnie – állítja a brit kutató. – Hosszú ideje gyanítjuk, hogy a római fürdők vize meglehetősen gusztustalan volt, de a colloquia az első valódi bizonyíték a gyatra vízminőség gyakorlati következményeire.” A leírások szerint a tehetős polgárok rabszolgák kíséretében mentek bevásárolni, és amikor megvettek valamit, hazaküldték valamelyik rabszolgát a romlandó termékekkel.

Hidegebb napon

Talán nem tűnnek korszakalkotó felfedezéseknek, de Eleanor Dickey szerint az újraértelmezett források alapján megváltozhat az ókori világról alkotott képünk. „Amikor a rómaiakra gondolunk, mindig a gazdagok és híresek jutnak az eszünkbe: a hadvezérek, a császárok és a kiemelkedő államférfiak. Azonban ezek az emberek nyilvánvalóan nem tipikusak; pontosan azért ismerjük életüket és tetteiket, mert valami jelentőset alkottak. A történészek az átlagos rómaiak tömegeinek leírásával próbálják meg kiegyensúlyozni ezt az elfogult, egyoldalú nézőpontot, de ezekről az emberekről alig van kézzelfogható információnk, főleg nem olyan, amelyet maguk a hétköznapi rómaiak fogalmaztak. A colloquia hamisítatlan korabeli forrás az életükről, és remélem, hogy feldolgozása méltányosabb rálátást enged az ókori római társadalomra.”

A dokumentumok azonban érdekes kérdéseket is felvetnek. Az egyik jelenetben egy fiú reggeli felöltözésének leírása a hálóing levételével kezdődik – eddig azt hittük, hogy a rómaiak nem viseltek ilyet. Bizarr módon egy másik fiú pedig zokni és cipő kivételével meztelenül ment az iskolába, és azokat is csak azért viselte, mert „hidegebb nap” volt.

„Remélem, hogy a késő római társadalmat jobban ismerők majd értelmezni tudják azokat a szakaszokat is a tankönyvekből, amelyeket nekem egyelőre nem sikerült megfejtenem – avat be a kutatás hiányosságaiba a klasszika-filológia professzor.  – A történészek majd olyan kérdéseket vetnek fel a szövegek kapcsán, amelyekre mindeddig egyikünk sem gondolt. Érdeklődve várom, hogy mik lesznek ezek.”

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!