Gyöngyi
2 °C
13 °C

Nem találják Shakespeare koponyáját

2016.03.24. 15:56

Úgy tűnik, mégis igaz az a régi legenda, hogy 18. századi sírrablók ellopták Shakespeare koponyáját. Legalábbis a legújabb régészeti kutatások ezt látszanak alátámasztani.

A drámaíró Stratford-on-Avonban lévő sírjánál nemrég kezdték meg a vizsgálatokat. Nem ásnak, hanem radarral átvilágítják a sírt. A folyamatról egy dokumentumfilmet készítenek a Channel 4 csatornán. Ennek a dokumentumfilmnek az egyik legmegdöbbentőbb állítása, hogy nincs meg Shakespeare koponyája.

Kevin Colls vezető régész azt nyilatkozta, hogy a sírt nem úgy találták, ahogyan azt várták volna. A fejrésznél furcsa a sírt fedő kő szerkezete. Olyan mintha egyszer kiásták és utána visszaásták volna a földet.

Mindez egybevág azzal a cikkel, amely 1879-ben jelent meg az Argosy magazinban. Itt arról írnak, hogy 1794-ben ellopták a koponyát a sírból.

Akkoriban nem volt szokatlan jelenség a sírrablás, az emberek gyakran megpróbálták begyűjteni híres emberek koponyáit. Ezeket aztán elemezték, hogy megállapítsák, mi tette őket géniusszá. Colls szerint nem annyira meglepő, hogy Shakespeare is célpontjává vált ennek a szenvedélynek.

Shakespeare sírját évente több ezren látogatják meg. Ez a szám nőhet 2016-ban, az író halálának 400 éves évfordulóján. A síron nincsen név, csak egy figyelmeztetés: 

Good friend, for Jesus’ sake forbear,

To dig the dust enclosed here.

Blessed be the man that spares these stones,

And cursed be he that moves my bones.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!