1300 éves írást találtak öreg könyvekbe ragasztva

2016.06.07. 07:06

Évszázadokon át rejtve volt az a középkorban keletkezett szöveg, amelyet egy könyv borítója alatt találtak. Holland kutatók röntgensugarakkal olvasták el a borító alá rejtett írást.

Az írást nem azért tették oda, mert el akarták rejteni. Egyszerűbb oka volt ennél, meg akarták erősíteni a borítót. A 15-18. században gyakran használtak ehhez régebbi könyvekből származó papírokat.

A könyvkötők gyakran középkori, kézzel írott könyveket vagdaltak szét, mert nem tartották már elég értékesnek ezeket a könyveket a nyomtatás feltalálása után. Kutatók szerint tömegével lehetnek ilyen rejtett iratok, szövegek nyomtatott könyvek borítója alatt.

leiden
Fotó: Erik Kwakkel / Leiden University

Az eddig talált szövegek többsége 14-15. századi. De a kutatók reménykednek abban, hogy korábbiakat is találnak, esetleg egy Biblia igazán korai kiadását. Ezeknek az írásoknak felbecsülhetetlen az értéke, többségüket egyáltalán nem ismerték korábban a történészek.

Ami izgalmassá teszi a kutatást, hogy minden nagyobb történeti könyvtárnak ezrével vannak olyan könyvei, amelyeket a 15-18. században kötöttek be. Óriási lehetőségek vannak tehát a kutatók előtt, még nagyon sok ismeretlen szöveget találhatnak a jövőben.

A mostani technikával úgy is el lehet olvasni a szövegeket, hogy nem szedik szét a könyvet. Találtak például egy 12. századi írást, amely a 8. században élt Szent Beda szerzetes munkásságáról szól, a szerzetes eredeti írásainak kivonatával.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM