Elhunyt Az elit alakulat veteránja

2017.02.13. 12:51
Sergeant Edward Tipper

Elhunyt 95 évesen Edward Tipper második világháborús amerikai ejtőernyős katona, akit Az elit alakulat című háborús tévésorozat is megörökített, írja az MTI. Edward Tipper a híres Easy század tagja volt, amelyet 1944. június 6-án ejtőernyővel dobtak le Franciaországban a szövetségesek D-napi partraszállásának részeként.

A század történetét Stephen Ambrose történész kutatásai nyomán, Steven Spielberg és Tom Hanks produceri közreműködésével Az elit alakulat című HBO-s tévésorozat mutatta be. A sorozatban megszólaltak a század tagjai közül akkor még élő egykori katonák, köztük Tipper is, akinek szerepét Bart Ruspoli játszotta a filmben.

Pár nappal az ejtőernyős landolás után Tipper szeme és lába is súlyosan megsérült egy repesztől. Egy évig volt kórházban, megkapta a Bronz Csillagot és a Bíbor Szív kitüntetést. A háború után Tipper a Michigani és az Észak-Coloradói Egyetemre járt, és tanár lett belőle. Angolt és irodalmat tanított, valamint drámatanfolyamokat vezetett.

Mint a lánya elmesélte, amikor kikerült a kórházból, az orvosok elmondták neki, hogy mit nem csinálhat. Ám ő ezt a listát csak arra használta, hogy az alapján fejlessze magát. "Még kézilabdázott is, nem azért, mert szerette, hanem azért, hogy bizonyítsa, képes rá" – mondta el Kerry Tipper, hozzáfűzve, hogy apja nyolcvanas éveiben még nagy síelő volt.

Edward Tipper
Fotó: Hyoung Chang / Getty Images Hungary

A február 1-jén elhunyt Edward Tippert a Fort Logan Nemzeti Temetőben helyezik örök nyugalomra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport