Az apostolok szülőfalujára bukkantak izraeli régészek

2017.08.07. 14:34

A római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek – írja az MTI. Ez a város volt András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utóvárosa, a Galileai-tenger északi partjánál.

A Mordeháj Aviam régész vezette kutatócsoport a Jordán folyó deltájának közelében találtak rá az évtizedek óta keresett városra. A település Augustus római császár lányáról, Júliáról kapta a nevét.

Az Újszövetségben Bétsaida néven említett település kicsiny galileai halászfalu volt. A kutatók két méterrel a bizánci kori maradványok alatt egy római korból, az időszámításunk szerinti I-III. századból származó réteget találtak cseréptöredékekkel és érmekkel.

A legnagyobb meglepetés egy római stílusban épült fürdő, benne a mozaikpadló részleteinek a felbukkanása volt, ami nem tekinthető szokványos tárgyi emléknek ebben a régióban. Ez azt valószínűsíti, hogy a régóta keresett Juliászt találták meg, nem egy egyszerű halászfalut. Az értékes leletek között Néró császár korából származó ritka ezüstérmére is rábukkantak, ami szintén megerősíti az épület és a maradványok korát.

Juliasz város építéséről csak Jospehus Flavius zsidó történész feljegyzéseiből tudunk. Ő írta le, hogy Nagy Heródes király fia, II. Heródes zsidó fejedelem Bétsaida halászfalut valódi római polisszá változtatta és átneveztette Juliásznak.

A régészek szerint a feltárások környékét 250 és 300 között elborította a Jordán hordaléka, valószínűleg a Kinneret időszakos vízszintemelkedése miatt. A bizánci kori maradványok arra utalnak, hogy később ismét letelepedtek a területen.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM