Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Tetovált múmiát találtak Peruban

2006.06.13. 10:26
Mértani ábrák és mitikus állatok díszítik annak a fiatal nőnek a holttestét, akire Peru északi részén bukkantak a régészek. A nő feltehetően a VIII. században titkozatos körülmények között eltűnt moche civilizációhoz tartozott.

Fiatal nő múmiájára bukkantak amerikai és perui régészek egy az i.sz. V. századból származó sírban. A sír Peru északi részében, nem messze Trujillo városától, a Huaca Cao Viejo piramis mellett, az El Brujo-i ásatás során került a felszínre.


Moche harcos szobra
A sír ép volt, fosztogatók nem garázdálkodtak benne. Finoman cizellált ékszereket, díszeket is találtak a régészek. A múmia mellett egy serdülő fiú csontváza hevert, akit bizonyára azért áldoztak fel, hogy elkísérje az asszonyt a túlvilágra. Ebből a szakértők azt a következtetést vonják le, hogy a nő magas társadalmi osztályból származott.

Kreatív preinkák

Miután letekerték róla a több száz méter hosszú vászoncsíkokat, kiderült, hogy együtt temették el olyan fegyverekkel, amelyeket általában férfiak sírjában szoktak találni: két buzogánnyal és számos hajítólándzsával együtt helyezték a sírba a nőt. Lehet, hogy hatalma szimbólumaiként, vagy pedig azért, mert a fiatal nő harcos volt.

A másik meglepetést az okozta, hogy a múmiának tetoválások látszanak a karjain, a lábszárán és a lábfején. Részben mértani ábrákat, részben mitikus állatok rajzait juttatták kaktusztűvel a bőre alá. A festék, amelyet használtak, valószínűleg szénpigment volt.

A moche civilizáció a II. században jelent meg Peru északi részében és titokzatosan eltűnt a VIII. században. A Huaca de la Luna és a Huaca del Sol piramisokon a mochicák emberáldozatokat mutattak be. Ez a preinka kultúra, mint ahogy mozaikjaik és edényeik tanúsítják, kézművességének minőségéről és kreativitásáról lehetett híres.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.