Vilma
-8 °C
3 °C

Mérgező vegyszer a baktériumölő szappanban

2003.04.16. 15:23
A baktériumölő szappanokban megtalálható triclosan a napfény hatására szennyező vegyi anyaggá alakulhat át, sőt, az is lehetséges, hogy szennyvíztisztítás során még mérgezőbb anyag keletkezik belőle.
A baktériumölő tisztítószerek egyre népszerűbbek, holott nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre azok hatékonyságáról. A triclosan egyike a leggyakrabban használt antibakteriális hatóanyagoknak.

Eddig is tudtunk róla

A tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy adott laboratóriumi körülmények között a triclosanból egy enyhe dioxin keletkezik. A dioxinok különböző egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, ugyanis hosszú ideig nem bomlanak le és felhalmozódhatnak az ember szervezetében, később komoly problémákat, pédául rákot okozva.

A Minnesota Egyetem kutatói felfedezték, hogy a triclosanból akkor is dioxin keletkezik, ha a vízbe kerülve napfény éri. Ennek során egy enyhén mérgező anyag keletkezik, amelynél a legveszélyesebb dioxinok körülbelül százötvenezerszer mérgezőbbek.

Kikerülhet a természetbe

A tudósok ugyanakkor attól félnek, hogy a szennyvíztisztító telepeken a triclosant is tartalmazó vízben a klóros kezelés hatására sokkal erősebb anyagok keletkezhetnek. Dr. Kristopher McNeill a BBC-nek elmondta, hogy a klórral való folyamatos érintkezés és a napfény együttes hatására sokkal mérgezőbb dioxin keletkezhet, amely végül a kikerül a természetbe. Egy kollégája, Dr. William Arnold arra mutatott rá, hogy egy szennyező anyag eltűnése nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel leszámoltunk veszélyforrásokkal. "Előfordulhat, hogy csak egy másik veszélyes anyaggá alakul át."

A táplálékláncot mérgezi

A kutatók szerint az erősen mérgező dioxinok kis mennyiségben is veszélyesek, mivel könnyen bekerülnek a táplálékláncba. Clare Oxborrow, a Friends of the Earth (A Föld barátai) szervezet munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy már megpróbálták betiltatni a triclosan használatát. "Minden olyan anyag nyugtalanító, amely ilyen mértékben képes felhalmozódni a testünkben. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a triclosan állatokban befolyásolja az endokrin rendszer működését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.