Oryzáék
A kutatások párhuzamosan folytak: a Pekingi Genetikai Intézet és a Washington Egyetem Genomközpontja a kínában honos rizs-alfaj, az indica szekvenálásában működtek együtt, míg a svájci Syngenta a nedvesebb éghajlatokon (például Japánban) vetett japonica alfajt térképezte fel.
A privát kutatóvállalat Syngenta különszerződést kötött a Science-szel a génadatbázis visszatartásáról. A cég a Celerához hasonlóan nem közli eredményeit a nyilvános genetikai adatbázisban a GenBankban sem - ellenben egyéni felhasználási szerződéssel várják a kedves érdeklődő kutatókat.
Az első szekvenált élelmiszernövény
A rizs japán variánsának feltérképezésén jelenleg egy nemzetközi konzorcium, az IRGSP is dolgozik. Az IRGSP lassabb, de pontosabb eredményeket szolgáltató módszereket használ a gén-dekódoláshoz - előrejelzéseik szerint azonban még idén előállnak a megfejtéssel.
A rizs, amely az első teljesen szekvenált élelmiszernövény, az ember negyvenezer génjével szemben mintegy hatvanezer génnel rendelkezik.