Salamon
7 °C
13 °C

DNS-ből számítógép

2001.11.23. 09:26
Izraeli tudósok szerves számítógépet készítettek. Az eszköz egy pár billió DNS-láncot tartalmazó kémcső, amely másodpercenként egymilliárd számítási művelet elvégzésére képes.
A Weizmann Intézet Ehud Shapiro professzor vezette csapatát nem térítette el a technoszirének jóslatokkal dúsított éneke. A tudósok szigorúan a biológia tudománya felől közelítették meg az élővilág legelterjedtebb és leghatékonyabb adathordozóját, a DNS-t.

Bootolj!
A cél egy olyan szerves molekulákból álló hajzselé létrehozása volt, amely az ember által betáplált információt a helyes megoldásnak megfelelő információvá alakítja. Shapiróék kémcsöve 99,8 százalékos pontossággal dolgozott.

Analóg analóg

"Az élő sejt csodálatos molekuláris gépeket tartalmaz, amelyek a kódolt információt tartalmazó DNS- és RNS-láncokat manipulálják. Az ilyen molekulák működése alapjaiban nagyon hasonló a számítási feladatok megoldásához" - vázolja a professzor a Nature című tudományos folyóiratban megjelent kutatás elvi alapjait. A molekuláris gépek nem mások, mint az enzimek, amelyek a típusuknak megfelelő feladatokat látnak el, a hibajavítástól kezdve a kristálycukor szétszedéséig.

"Mivel egyelőre nem tudunk enzimeket építeni, vagy létező enzimeket módosítani, a problémát úgy kellett megoldanunk, hogy a különböző természetes enzimeket kombináltunk, és megpróbáltuk őket rávenni, hogy a elvégezzék a megfelelő számítási feladatot."

Csak tömeg

A biokomputer alkatrészei rendkívül pirinyók, ezért nem lehet őket egyenként működtetni és tesztelni. Egy köbcentiméternyi DNS több információt tartalmaz, mint ezermilliárd CD-ROM.

A szerves számítógépben a DNS játssza a memória, a megbolondított enzimek pedig a processzor tranzisztorainak szerepét. A tudományos közlemény szerint a kutatócsoport kémcsövekben sikeresen előállította a legegyszerűbb számítógép modelljét, az automatont, amely megfelelő kérdésekre az "igaz" vagy "hamis" választ adja. A bioprocesszor energiaigénye minimális, beéri a maradékkal is.

Szupergyors géntérképezés

A mikrobiológia és a számítástechnika házasítását kutató tudományág viszonylag fiatal: az első kutatásokat alig egy évtizede Leonard Adleman kezdte el a Dél-Kaliforniai Egyetemen.

A kémcsőszámítógépen ugyan egyelőre nem lehet társas kvékmeccseket játszani. Ugyanakkor, mire a dolgok kifejlődnek, a DNS-enzim komputert kiválóan lehet használni genetikai rendellenességek sejten belüli korrigálására vagy szupergyors géntérképezésre.

Még később esetleg memóriabővítésként, Jókai Mór teljes életművéből kivett random idézetekhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!