Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Nagy-Britannia betiltja az emberi klónozást

2001.04.19. 20:20
Nagy-Britannia törvényben kívánja betiltani az emberi klónozást - jelentette be csütörtökön a brit egészségügyi miniszter. A lépéssel a brit kormány a géntechnológiai kutatások előrehaladása keltette általános félelmeket kívánja csitítani.
A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lenne az első ország a világon, amely megtiltaná a klónozást az emberi szaporodás céljából.

Alan Milburn
Egészségügyi miniszter
Alan Milburn egészségügyi miniszter egy a genetikai kutatásokkal kapcsolatos tudományos konferencián elmondott beszédében kijelentette: a tudomány előrehaladása a genetika terén, az emberi géntérkép felvázolása nagy eredményeket hozhat a gyógyításban, ugyanakkor számos bonyolult etikai kérdést is felvet. A történelem tanúsága szerint a tudományt fel lehet használni ördögi célokra is.

A genetikai kutatások hatalmas lehetőséget teremtenek az emberi gyógyászat számára, de amíg nem válaszolunk a közvélemény aggodalmaira, nem nyerhetjük meg egyetértését a géntudomány előnyeinek alkotó célú felhasználásához. Az egyetlen mód arra, hogy soha ne történjen meg az ember klónozása, ha törvény által tiltják be a szaporodás célú klónozást - hangoztatta a miniszter.

Milburn egyben bejelentette, hogy a brit kormány támogatja a géntechnológia alkalmazását a gyógyításban és az ilyen jellegű tudományos kutatásokat, és ezért négy úgynevezett információs bankot hoz létre a kutatás elősegítésére. Az állami egészségügyi szolgálatban megvalósítandó 30 millió font többlet befektetés révén pedig lehetővé kívánja tenni a géntechnológia alkalmazását a gyógyításban. Első lépésként a bevezetik a veszélyeztetett lakosság genetikai szűrését a mellrákos elleni küzdelemben.

A miniszter egyben ígéretet tett arra, hogy a kormány biztosítani fogja, hogy a biztosító társaságok nem használhassák fel politikájukban a géntesztek eredményeit a biztosítottak megkülönbözetésére.

Nagy-Britanniában jelenleg az Emberi termékenységről és embriológiáról 1990-ben elfogadott szóló törvény tiltja az emberi klónozást, ám a géntechnológia fejlődése régen túllépte a törvény kereteit. Az új törvényt a szaporodás célú klónozás betiltásáról a munkáspárti kormány a nyár elején tartandó törvényhozási választásokra megfogalmazandó programjának középpontjába kívánja állítani azután, hogy az elmúlt hónapokban amerikai és olasz tudósok bejelentették, hogy a géntérkép feltárása, a klónozási technológia tökéletesítése nyomán készen állnak ember klónozására.

Nagy-Britanniában, amely a géntérkép feltárásának és a klónozás kifejlesztésének az élén áll, a tudományos körök és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők érdekképviseletei régóta lobbiznak azért, hogy a kormány engedélyezze a tudományos kutatások kiterjesztését az embriológia terén elsősorban az örökletes, gyógyíthatatlan betegségek leküzdésének elősegítésére, sérült emberi szervek gyógyítására.

Vallási, életpárti csoportok azonban ellenzik a vonatkozó törvények lazítását, mondván az emberrel, az emberi sejttel kapcsolatos genetikai kutatások kiterjesztésével megnyílik az út a szaporodási célú klónozás előtt, amely egyenesen elvezet az ember klónozásához. Az új törvény az emberi klónozást tiltani fogja, de engedélyezi az emberi sejtek klónozását kutatások, gyógyítás céljából.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!