Gyöngyi
2 °C
13 °C

Négy űrtávcső közös képe a Szélkerék-galaxisról

2012.06.11. 10:27

A Szélkerék-galaxisról (Messier 101, vagy NGC 5457 katalógusjelű csillagvárosról) készített egyszerre felvételeket a NASA négy űrteleszkópja az infravörös, az ultraibolya, a látható fény, valamint a röntgentartományban.

Az ilyen összetett felvételek segítenek a csillagászoknak összehasonlítani a fény különböző tartományában látható struktúrákat. „Olyan élményt jelent, mintha egyszerre figyelhetnénk meg környezetünket közönséges kamerával, ultraibolya kamerával, éjjellátó szemüveggel, valamint röntgenkészülékkel” – olvasható a NASA honlapján.

A Szélkerék 21 millió fényévre van a Földtől, ez egy spirálgalaxis a Nagy Medve (Ursa Maior) csillagképben. Körülbelül 70 százalékkal nagyobb, mint a Tejútrendszer, átmérője 170 ezer fényévvel egyenlő.

Fotó: X-ray: NASA/CXC/SAO; IR & UV: NASA/JPL-Caltech; Optical: NASA/STScI / NASA

Az összetett felvételek tanúsága szerint az ifjú és idős csillagok egyenletesen oszlanak el a Szélkerék-galaxis spirálkarjai mentén. A képeken látható vörös régiókat a Spitzer infravörös űrteleszkóp észlelte, az élénk színt a por és a felhevített gázok biztosítják, amelyek mögött csillagembriók rejtőzködnek.

A sárga komponenst a látható fény tartományában működő Hubble szolgáltatta a felvételekhez. A kék régiókat a GALEX adta az összképhez, amely az ibolyántúli tartományban vizsgálja az égboltot, e régióban találhatók a fiatal, forró, alig egymillió éves csillagok. A legforróbb, lilás színű régiókat a Chandra röntgencsillagászati műhold kapta lencsevégre, amely a felrobbant csillagok által kibocsátott röntgensugarakat, valamint a fekete lyukak körül örvénylő forró gázokat és anyagokat észlelte.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.