Judit
3 °C
6 °C

Magánkezdeményezésből repülnének a Marsra

2004.09.27. 15:45
Tudósok, mérnökök és technikusok alkotják azt az egyesületet, amelynek eltökélt szándéka 2009-ig kutatórepülést indítani a Marsra. A kezdeményezés támogatói megvásárolnák egy teljes Ariane szállítókapacitását.
A németországi Marburgban működő AMSAT egyesület műholdat és szondát küldene a vörös bolygóra. Az egyesületnek szerte Németországban kereken 1200 tagja van, többségük díjazás nélkül dolgozik a projekten.

A kutatómisszió összköltsége kereken 10 millió euróra rúghat, közölte szombaton az AMSAT. A küldetés célja annak bizonyítása, hogy magánszervezetek is képesek űrrepülést indítani a Naprendszer felderítésére, nyilatkozta a DPA hírügynökségnek Karl Meinzer, a stuttgarti egyetem űrkutatási tanszékének professzora.

Holtteher nélkül indulna

A kereken 500 kilogrammos szondát a tervek szerint egy Ariana rakétával emelik Föld körüli keringési pályára. Az AMSAT ennek érdekében egy rakéta teljes rakodókapacitását meg kívánja vásárolni, hogy más műholdak terhével ne kelljen számolni.

Később a szondát Mars körüli pályára állítják, és ott kommunikációs átjátszóként működhet. Meinzer kijelentette, hogy képesek voltak olyan szondák jeleit fogni, amelyek már a Marson vannak.

Ki kell várni a kedvező időpontot

A jelek vételére a Bochumban működő csillagvizsgálót kívánják használni. Mielőtt a Marsra vezető repülés megkezdődhet, a szondának Föld körüli pályán kell maradnia. Karl Meinzer emlékeztetett arra, hogy a rakéták indítási idejét nem tudják meghatározni, a Marsra indulásnak viszont meghatározott kedvező időszakon belül kell történnie.

A Mars és a Föld együttállása 2007 illetve 2009 folyamán egy-egy hónapos időtartamot biztosít a szonda repüléséhez. Kilenc hónappal később, a vörös bolygó elérését követően az űreszköz rádiójeleket közvetít a Földre.

A jeleket az amatőr rádiósok által használt frekvenciákon fogják sugározni, vagyis bárki elcsípheti, akinek megfelelő berendezés áll a rendelkezésére.

Lufival lassított szonda

A küldetés másik célja a Mars légkörének kutatása lesz. Ennek érdekében a szintén civil mérnökök és kutatók alkotta müncheni Mars-társaság (Marssociety) megépíti az Archimedes szondát, amely nagy testvérével együtt repül majd.

A Mars körül keringve az Archimedes 14 méteres átmérőjű ballont fúj fel, jelentette ki Hannes Griebel, a Marssociety tagja. A ballon segítségével a szonda sokkal lassabban ereszkedik alá a bolygó felszínére, mint a korábbi landoló járművek. A kutatók reményei szerint a módszer jobb lehetőséget kínál az adatgyűjtésre.

A 30évvel ezelőtt alapított AMSAT már korábban sikeresen küldött műholdakat a világűrbe, jelentette ki Karl Meinzer. Az AMSAT a nyolcvanas évek kezdete óta összesen kilenc űrmissziónak volt résztvevője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.