Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Az Antarktiszon épülhetnek a jövő óriásteleszkópjai

2004.09.16. 17:30
Egy ausztrál kutatócsoport vizsgálatának adatai szerint a Földön az Antarktisz középső területe a legalkalmasabb hely a csillagok vizsgálatára, írja a New Scientist. A tudósok szerint onnan jobb felvételek készíthetők, mint az űrteleszkópokkal.
Michael Ashley, az ausztrál új-dél-walesi egyetem professzora és kollégái az Antarktisz jegére épült Dome C kutatóállomáson készített felvételek alapján vonták le következtetéseiket. A képek háromszor élesebbek és hatszor világosabbak, mint a mérsékelt égövben található, hawaii és chílei csillagvizsgálók felvételei. Vannak olyan éjszakák, amikor az antarktiszi felvételek majdnem olyan jó minőségűek, mint a Hubble űrteleszkóp képei.

Kevésbé reszketnek a csillagok

A kutatás bebizonyította, hogy egy földi telepítésű optikai teleszkópnak a legalkalmasabbak az a hely, ahonnan nézve a legkevésbé "reszketnek" a megfigyelésre szánt csillagok. A "reszketést" a légköri turbulencia okozza és mértékét a csillagászok szögmásodpercekben határozzák meg. Emiatt lesznek homályosak a teleszkópok által rögzített képek.

Az ausztrál csoport 2004 március és május között a 85 milliméteres antarktiszi teleszkóppal négy csillagról készített felvételeket és a "reszketés" jelentősen kisebb mértékű volt mint más csillagvizsgálók esetében. Átlagosan 0,27 szögmásodpercet mértek (egy esetben 0,07 is volt az érték), szemben a hawaii és a chílei 0,5-ös és 1-es értékekkel.

Mindent le fog fotózni

Ashley szerint a következő lépés egy két méter átmérőjű teleszkóp felállítása a Dome C-ben. Ezzel a Tejút közepéről szeretne nagy felbontású felvételeket készíteni. Véleménye szerint a jövőben a Dome C-ben olyan nagy mennyiségű adat halmozódik majd fel az új teleszkópoknak köszönhetően, hogy egy új űrmisszió alapját szolgáltatja majd.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.