Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Aszteroida tart a Föld felé

2003.09.02. 11:54
Egy Föld felé tartó aszteroidára hívták fel a figyelmet kedden amerikai csillagászok. Bár az ütközés esélye kicsi, azt mégsem lehet kizárni, állítják. A 2,6 milliárd tonna tömegű, 1,2 kilométer átmérőjű kisbolygó 32 kilométert tesz meg másodpercenként, a Földdel 2014. március 21-én találkozhat, írta a BBC.
A kisbolygót augusztus 24-én fedezték fel a New Mexico-i központú Lincoln Földközeli Aszteroidakutató-program (Lincoln Near Earth Asteroid Research Program, LINEAR) munkatársai. Az észlelést jelentették a massachusettsi kisbolygófigyelő központnak, ami a Torino-skála szerint "alapos megfigyelést igénylő eseményként" osztályozta a kisbolygót. (A Torino-skála az aszteroidák veszélyességi fokának besorolására szolgál, az ártalmatlantól egészen a globális katasztrófát okozóig.) Az aszteroida a 2003 QQ47 nevet kapta.

Aggodalomra azonban egyelőre nincs ok: a becsapódás esélye csak egy a 909 000-hez és további adatok gyűjtésével ez még csökkenhet is. A kisbolygó pályáját ugyanis egyelőre csupán egy hétnapos periódus 51 megfigyelése alapján számították ki, de több adattal pontosabban meg tudják majd határozni azt. Hozzáértők szerint valószínű, hogy a későbbiekben csökken az aszteroida Torino-besorolása.

Van még

Utoljára tavaly nyáron figyelmeztettek a csillagászok aszteroidaveszélyre, a 2002 NT7 névre keresztelt szikladarabot szintén az új-mexikói LINEAR automata keresője fedezte fel. Részletes számítások szerint az NT7-es több ízben keresztezi a Föld röppályáját, és lehetséges, hogy 2019. február 1-jén 28 km/s sebességgel a Földbe csapódik, közölték.

Donald Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa akkor elmondta, hogy a jelenlegi számítások akkora hibahatárral dolgoznak, hogy teljesen felesleges az ilyen figyelmeztetésekből messzemenő következtetéseket levonni.

A NASA hárommillió dollárt költ évente az esetleg veszélyes - legalább egy kilométer átmérőjű - aszteroidák felkutatására. A programban körülbelül százan dolgoznak, a várakozások szerint 2008-ra a veszélyes kisbolygók 90 százalékát képesek lesznek megtalálni. A NASA 1990-ben kezdte kutatni az aszteroidákat, a Spaceguard program eddig 650 darab, egy kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygót talált.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.