Miklós
-7 °C
2 °C

Összetörhetett a felszínen a Beagle 2

2004.03.08. 16:01
Az európai Mars-misszió kutatói szerint a szonda a vártnál ritkább légkör miatt egyszerűen túl gyorsan lépett a bolygó légterébe, az ejtőernyője és a légzsákok pedig nem bizonyultak elegendőnek a biztonságos landoláshoz.
Az európai Mars-misszió kutatói hétfőn Londonban először álltak nyilvánosság elé feltételezéseikkel a küldetés kudarcát illetően. A kutatók bejelentették: a küldetés kudarcát valószínűleg az okozta, hogy a leszállóegység a vártnál ritkább légkör miatt túl gyorsan érkezett a bolygó légterébe, az ejtőernyő és a légzsákok pedig nem bizonyultak elegendőnek a biztonságos landoláshoz, így a szonda szétzúzódott a felszínen.

A tudósok elmondták: egyes fotókon négy világosabb folt látható a bolygó felszínén, számolt be a BBC. A fényképeket jelenleg még vizsgálják, de lehetséges, hogy a Beagle 2 roncsai látszanak a felvételeken. Arra is van azonban esély, hogy csupán képhibáról van szó.

Nem meglepő

A feltételezés, hogy a ritka légkör okozta a problémát, nem meglepő: az amerikai űrhivatal (NASA) is ritkább légkörről számolt be az első rover, a Spirit leszállásakor. Úgy vélik, ennek oka az éppen akkor tomboló porhivar volt, ami felmelegítette az atmoszférát. A NASA járműve több ejtőernyőjének és masszív légzsákrendszerének köszönhetően tudott biztonságosan leszállni.

A második Mars-járó, az Opportunity esetében ezért változtatni is kellett a belépési paramétereken. Ez azért is volt különösen fontos, mert a második rover magasabban fekvő területen szállt le.

Azonosítatlan objektum

A kutatók arról is beszámoltak, hogy egy azonosítatlan objektumot lehet látni azon a felvételen, mely közvetlenül a Beagle és hordozója, a Mars Express szétkapcsolódása után készült, öt nappal a leszállási kísérlet előtt. Ezeket a felvételeket szintén tüzetesebben meg kell még vizsgálni, tették hozzá.

A tervek szerint a Beagle 2 az Isidis Planitia síkságon szállt volna le december 25-én. A szonda szonban a leszállási kísérlet óta nem adott életjelet, és a kapcsolatfelvételi kísérletek is sikertelenek voltak. Szerencsére a szonda hordozója, a Mars Express januárban probléma nélkül pályára állt a bolygó körül. Azóta már részletes felvételeket is küldött a Mars felszínéről, és igazolta azoknak a korábbi adatoknak a helyességét, melyek szerint jelentős mennyiségű jég található a bolygó déli sarkán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.