Piroska
-10 °C
1 °C

Fellőtték az első brazil rakétát

2004.10.25. 11:23
Sikerült fellőni a latin-amerikai ország első rakétáját. Brazília abban reménykedik, hogy a sikernek köszönhetően űrközpontja a kereskedelmi célú műholdak felbocsátásának egyik nagy nemzetközi helyszínévé válik.
Brazília vasárnap sikeresen fellőtte első rakétáját a világűrbe. Ez volt az ország negyedik próbálkozása arra, hogy műholdakat pályára állítani képes eszközt juttasson az űrbe. Az előző kilövés tizennégy hónapja tragédiával zárult: a rakéta felrobbant az alcántarai űrközpont indítóállványán, a balesetben huszonegy technikus meghalt. Ez a rakéta két műholdat állított volna 750 kilométer magasban pályára. A mostani kilövéssel száz kilométer magasba juttatták a járművet.

A latin-amerikai ország abban reménykedik, hogy a sikernek köszönhetően az űrközpont a kereskedelmi célú műholdak felbocsátásának egyik nagy nemzetközi helyszínévé válik, ugyanis Alcántara az Egyenlítő közelében fekszik, így a Föld forgása miatt itt a hordozórakétáknak kevesebb üzemanyagra van szükségük a kijelölt ballisztikus pálya eléréséig. Az ország ezen túl tizenöt VSB-30-as rakétát el is szeretne adni az Európai Űrügynökségnek, reményeik szerint ezt a tervet is előmozdítja a mostani siker.

Kudarcok

Első rakétáját Brazília 1997 decemberében bocsátotta fel, ám a kilövés utáni 65. másodpercben hajtóműhiba miatt meg kellett semmisíteni a műholdat szállító eszközt. Az 1999 decemberében fellőtt második rakétát ugyancsak műszaki problémák miatt a repülés negyedik percében kellett megsemmisíteni. A harmadik próbálkozás a tavalyi, tragédiával végződő volt.

Brazília szakemberei több mint húsz éve dolgoznak saját fejlesztésű hordozórakéta létrehozásán. 1995 októberéig Brazíliát hivatalosan mellőzték a rakétatechnikát vásárolható országok körében. A mellőzés oka az atomfegyverek terjedésének megakadályozása, amire az 1964-85 közötti katonai diktatúra vezetőinek törekvései szolgáltattak okot. Brazília üzleti kapcsolatban áll kínai, amerikai, francia, orosz, ukrán és argentin cégekkel, műholdjainak és egyéb űrtechnikájának fejlesztése végett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!