Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Családi fotó készült a Szaturnuszról

2004.09.15. 12:57
Látványos felvételt készített nagy látószögű kamerájával egyszerre öt Szaturnusz-holdról és magáról a bolygóról a Cassini amerikai űrszonda, amely július 1-jén állt az óriásbolygó körüli pályára.
Egyszerre öt Szaturnusz-holdról készített felvételt a Cassini szonda, a fotón együtt látható az öt égitest, a Dione (1118 kilométeres átmérőjű), az Enceladus (499), a Tethys (1060), Mimas (398) és Rhea (1528), amint körülveszik 120 ezer 800 kilométeres átmérőjű anyabolygójukat.

Kiválóan működik

A jó minőségi felvétel egyben azt is jelzi, hogy 1997 októberében a floridai Cape Canaveralról elindított Cassini kiválóan működik, és készül további izgalmas feladatai elvégzésére. Az űrszonda ugyanis nem csak a bolygót vizsgája az elkövetkező négy esztendőben, miközben hetvenhétszer kerüli meg a Szaturnuszt, hanem meglátogatja annak néhány holdját is. Összesen 56 holdmegközelítést terveznek.

Forrás :NASA

Várhatóan az Enceladus, a Hyperion, a Dione és a Rhea mellett repül el többször is, ám kiemelt célpontja a Szaturnusz legnagyobb holdja, az 5150 kilométeres átmérőjű Titán lesz, amelynek negyvenötször kerül a közelébe a Cassini.

Sűrű légkör

Ez az égitest a Naprendszer legtitokzatosabb holdja. Ellentétben az összes többi holddal, sűrű, még a Földénél is másfélszer sűrűbb légkör veszi körül. Éppen ezért felszínét bolygónkról még a legnagyobb felbontású távcsövekkel sem lehet megpillantani. A Cassini viszont, miközben többször is közelébe férkőzik, feltérképezi az égitestet. Mi több, a Cassini útitársa az európai gyártmányú, Huygens leszállóegység karácsonykor leválik a szondáról, és három héttel később megpróbál leereszkedni a narancssárga ködbe burkolódzó holdra.

A Titán légkörében egyebek között fellelhető a nitrogén - amely a bennünket körülvevő légkör legfontosabb eleme -, az ammónia, a metán és az etán. Tekintve, hogy mintegy mínusz 180 Celsius-fokos hideg van a Titán felszínén, a metán például, amely a Földön gázhalmazállapotú, a Szatrunusz-holdon folyékony formában van jelen, úgyhogy nem kizárt: a Huygens egy metánóceán kellős közepén találja majd magát.

A Titán titkainak a kutatása már csak azért is érdekes, mert tudósok szerint légkörének összetétele ugyanolyan lehet, mint a Földéé volt egykor, még mielőtt bolygónkon megjelent az élet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!