Miklós
-7 °C
4 °C

Két holdfogyatkozás és meteorzápor lesz jövőre

2003.12.23. 16:21
A 2004-es csillagászati év sok érdekességet kínál: például május 5-én és október 28-án éjszaka , június 8-ára pedig ajánlatos elővenni a legutóbbi napfogyatkozásnál használt sötét szemüveget, mert a Vénusz elvonul a Nap előtt, számolt be az APA hírügynökségnek Hermann Mucke csillagász.
Derült idő esetén mindkét holdfogyatkozás szabad szemmel is, és mintegy egy órán át látható lesz, ahogyan a Föld a Nap és a Hold közé úszva sötétbe borítja a Holdat, amely így vörös koszorú övezte sötét foltként látható.

Ausztriában nem láthatják viszont az április 19-i és az október 14-i részleges napfogyatkozást. Előbbi az Atlanti óceán déli vidékei és Dél-Afrika fölött, utóbbi pedig a Csendes-óceán nyugati medencéjében és Ázsia észak-keleti vidékén vonul át.

Csillaghullás

Teljesen sötét azonban sehol sem lesz, mert a Hold az elsőnél 74, a másodiknál pedig 93 százalékban takarja el a Napot. Ugyancsak nem észlelheti Ausztria lakosságának nagy része, amint június 8-án a 7.20 és 13.24 óra között a Vénusz elhalad a Nap korongja előtt.

A március 15-16-i és április 7-8-i éjszakákon egyidejűleg látható lesz az égbolton mind az öt fényes bolygó: a Merkur, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.

címlapon
Mi lesz most Olaszországgal, borul a dominó?
címlapon
A vajas megerőszakolás nem volt benne a forgatókönyvben

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.