Gerzson
1 °C
10 °C

Sikeresen landolt az európai űrsikló modellje

2004.05.10. 11:11
Szombaton sikeresen landolt az a pilóta nélküli európai űrrepülőgép, amelyet két és fél kilométernyi magasságból egy helikopterről bocsátottak a levegőbe, jelentette az AP hírügynökség.
A német gyártmányú EADS Phoenix űrsikló műholdas helyzetmeghatározó rendszerrel navigált kis méretű modelljét egy nagy teherbírású helikopterről bocsátották a levegőbe Svédország felett szombat délelőtt háromnegyed tízkor. Kilencven másodperccel később "tökéletesen landolt" Stockholmtól északra Kirunában, nyilatkozta Johanna Bergstroem-Roos, a projekt szóvivője.

A tesztrepülés irányítói szerint a valós méretű változatra körülbelül 2015-2020-ig várni kell. A jelenlegi prototípus egy a hathoz arányban képezi le a tervezett űrjármű méreteit: hét méter hosszú, ezerkétszáz kilogramm súlyú és a fesztávolsága négy méter.

Halasztott tesztrepülés

A tesztpülést eredetileg péntekre tervezték, azonban a technikusok kérték az egynapos halasztást, miután nem tudták befejezni a fedélzeti számítógépek ellenőrzését.

Következő lépésként a prototípust még magasabbról fogják a levegőbe bocsátani egy léghajó segítségével, s a cél, hogy az űrrepülő 130 kilométeres magasságból is sikeresen érjen földet, mondta el a szóvivő.

Az EADS Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb légiipari konglomerátuma.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.