Emőke
8 °C
19 °C

Föld-szerű bolygót találtak

2004.08.26. 16:47
Európai csillagászok megtalálták a legkisebb Naprendszerünkön kívül található, általuk Föld-szerűnek nevezett bolygót. A bolygó elég közel van csillagához, így nem jegesedik el, és bár mérete tizennégyszerese a Föld méretének, annyira azért nem nagy, hogy gázóriásnak minősülne.
Dr. Nuno Santos, a Lisszabon Egyetem professzora szerint az új bolygó "szuper-Föld"-szerű tulajdonságokkal rendelkezik, és a legkisebb ismert bolygó, ami Nap-típusú csillag körül kering.

A portugál kutatók a La Silla-i csillagvizsgáló 3,6 méteres teleszkópjának nagy érzékenységű Harps spektográjával (színképelemzővel) fedezték fel az eddig ismeretlen bolygót. Az égitest az Mü Area csillag körül kering, amely a Skorpió csillagképtől délre fekvő Altar csillagkép déli területén található, és 9,5 nap alatt tesz egy teljes fordulatot.

Óriásbolygó társa is van

A Mü Area csillag eddig a Jupiterhez hasonló méretű óriásbolygójáról volt ismert, amelynek 650 nap a keringési ideje. Már korábbi vizsgálatok is feltételezték, hogy a gigabolygónak van egy kisebb, távolabb keringő társa, de csak a mostani felfedezéssel bizonyosodott be a feltételezés.

A marseille-i asztrofizikai laboratórium munkatársa, Francois Bouchy a BBC-nek elmondta, a Harps mérése is bizonyította, amit a kutatók már előzetesen gondoltak erről a csillagról, tehát hogy egy további bolygó is kering körülötte, kisebb keringési pályával.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.