Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Késik az európai GPS

2005.12.20. 16:00
Az orosz hordozórakéta egyik héliumszelepén szivárgást észleltek, ezért a start időpontját két nappal későbbre, december 28-ra tolták. Az ígéretek szerint az európai navigációs rendszer jóval pontosabb lesz a GPS-nél.

A több milliárd eurós európai navigációs rendszer, a Galileo első műholdjának tervezett fellövése előtt néhány nappal hibát fedeztek fel a hordozórakétán, közölte az ESA. A kazahsztáni Bajkonur űrközpontban álló Szojuz-Fregat rendszereinek ellenőrzése közben szivárgást észleltek.

A műhold rakétára szerelése előtt nem sokkal francia szakértők bukkantak az egyik hajtómű hibás héliumszelepére. A probléma elhárítását azonnal megkezdték.

Készül a szerződés

A GIOVE-A tesztműhold fellövését európai idő szerint december 26. reggelére tervezték. A két napos halasztás nyomán a startra december 28-án, európai idő szerint reggel 6.19-kor kerül sor.

A hét végén vált ismertté, hogy az ESA és a gyártást végző Galileo Industries konzorcium megállapodott az első négy műhold kifejlesztéséről, fellövéséről és teszteléséről. A szerződést december 22-én, Berlinben írják alá.

Az amerikai GPS navigációs rendszer alternatívájának szánt Galileo rendszer 2008-as teljes kiépítettsége után 30 műholtból áll majd, ebből hármat tartaléknak szánnak. A rendszer a kereskedelmi és a magánfelhasználók számára rendkívül pontos helymeghatározásról gondoskodik majd.

Centiméteres pontosság

A 9-9 műholdat három különböző keringési pályára állítják be. A műholdak száma és elrendezése biztosítja, hogy a világ minden pontján, minden időpontban legalább négy műhold jeleit lehessen fogni. A Galileo műholdak kereken 14 óra alatt kerülik majd meg a Földet.

Az európai rendszer méter, sőt gyakran centiméter pontosságú helymeghatározást tesz majd lehetővé, idézte az APA hírügynökség Stephan Mayer, a német légi- és űrközlekedési ügynökség (ALR) munkatársának szavait.

Ezzel a Galileo pontosabb lesz, mint az amerikai GPS. A Galileo kifejlesztéséhez a fő motiváció mégis az volt, hogy a GPS katonai ellenőrzés alatt áll, és krízishelyzetben a jelét zavarják, sőt rövid időre ki is kapcsolhatják.

Próbálják összehangolni

A Galileo vezetése ezzel szemben tisztán civil kézben van. A kereskedelmi szolgáltatások felhasználói számára garantálják is a rendszer pontosságát és hozzáférhetőségét.

A nyitott rendszer mellett, amelyet a GPS-hez hasonlóan bárki igénybe vehet, a rendszerhez tartozik kritikus biztonsági (légiközlekedés), kereskedelmi (járműflották) és zavarásbiztos közrendvédelmi (rendőrségi) szolgáltatás. Ezeken kívül tervben van kereső- és mentőszolgáltatás indítása is.

Jelenleg kísérletek folynak a létező illetve tervezett műholdas navigációs rendszerek (az amerikai GPS, az orosz Glonass és az európai Galileo) kompatibilissé tételére. Sőt a ENSZ űrirodája részéről határozott óhaj, hogy mindhárom rendszer egy készülékkel fogható legyen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.