Miklós
-7 °C
4 °C

Gyűrű helyett spirál a Szaturnusz körül

2005.12.08. 16:00
A Szaturnusz egyik külső gyűrűjének változatos kinézete mostanáig talányt jelentette a csillagászok számára. A Cassini űrszonda segítségével sikerült kimutatni, hogy az F-gyűrű egykarú spirálként többször is körültekeredik a bolygón.

A kutatók mostanáig a Szaturnusz F-gyűrűjét komplex struktúrának tartották, amely több koncentrikus körből épül fel. Valójában viszont a gyűrű szakaszai spirális alakban egymáshoz kapcsolódnak. A Cassini ezt igazoló felvételeit a párizsi egyetemen dolgozó Sebastien Charnoz a Science tudományos szaklapban mutatta be.

A Szaturnuszt hét gyűrű övezi, és ezek között az F-gyűrű kívülről a harmadik. Gyakran nevezik a bolygó legszokatlanabb gyűrűjének, ugyanis kinézete összecsavarodott szálakra emlékeztet, amelyekbe vándorló, csomószerű alakzatok ágyazódnak.

Időben változatos

Korábbi űrszondák segítségével sikerült kimutatni, hogy az F-gyűrű különböző méretű részecskék alkotta, világos belső gyűrűből és két oldalán gyengébben világító szalagokból áll. A külső szalagok száma és alakja idővel változik. Ezeket mostanáig különálló gyűrűnek illetve a főgyűrű körül keringő anyag csoportosulásának tartották.

A Cassini nagyfelbontású filmfelvételein a szalagok egykarú spirál részét képezik, amelynek anyagát néhány ezredmilliméter méretű részecskék adják. A spirál legalább háromszor körbetekeredik a bolygón, miközben keresztezi az F-gyűrű magját, írta a Der Spiegel.

Most keletkezett

A forgó alakzat a feltételezések szerint 2004 elején keletkezhetett. Ennek lefolyásának magyarázatához számítógépes szimulációk nyújtottak segítséget. Eszerint a Szaturnusz apró kísérőinek egyike, az S/2004 S6 kőtömb az F-gyűrű keresztezése során anyagot ragadott magával, és ebből alakult ki lassan a forgó spirál.

2009 végén a Prométeusz, a Szaturnusz egyik holdja igen közel kerül majd az F-gyűrűhöz. A kutatók valószínűnek tartják, hogy ez újabb spirálok kialakulásához vezet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.