Miklós
-7 °C
2 °C

Öt kontinensről látható a teljes holdfogyatkozás

2004.05.04. 16:07
Május negyedikén, kedden Európában, Afrikában, Ázsiában Ausztráliában és Dél-Amerikában is lehet majd látni a teljes holdfogyatkozást közép-európai idő szerint este tíz-tizenegy felé.
Kedden este, magyar idő szerint 19 óra 51 perctől 1 óra 9 percig a Hold a Föld árnyékába kerül, és teljes holdfogyatkozás is megfigyelhető lesz 21 óra 53 perctől 23 óra 8 percig, írja honlapján az Európai Űrügynökség (ESA).

Biztonságos

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
Teljes holdfogyatkozás akkor észlelhető, ha a Nap, a Föld és a Hold nagyjából egy vonalba kerül, és a Hold a Föld árnyékába kerül. A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozást biztonságosan meg lehet figyelni szabad szemmel vagy távcsővel, nincs szükség védőszemüvegre. A holdfogyatkozás alatt a légkörtől függően vörös, narancssárga, sötétbarna vagy akár szürke színűnek is látszódhat az égitest.

A Polaris csillagvizsgálóban (III. Laborc utca 2./c) kedden este nyolc órától negyed egyig távcsővel is megtekinthető a jelenség, illetve előadásokat is tartanak a témában a csillagászok. Mivel a teljes holdfogyatkozás csak derült időben látható, a csillagászati bemutatót csak ekkor rendezik meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.