Ambrus
-7 °C
3 °C

Új legénység készül a Discovery fogadására

2005.04.17. 09:46
Sikeresen kikötött közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban a Nemzetközi Űrállomáson az a Szojuz TMA-6 jelzésű orosz űrhajó, amelynek fedélzetén egy orosz, egy amerikai és egy olasz űrhajós utazott a Föld körül keringő bázisra.

Közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban 4 óra 19 perckorautomatikusan összekapcsolódott a Szojuz az űrállomással, és a három űrhajós három órával később átjutott az űrállomásra. A Szojuz TMA-6 péntek hajnalban indult útnak a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről.

Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips felváltja az űrállomáson tavaly október 16. óta tartózkodó, ugyancsak orosz-amerikai legénységet, Szalizsan Saripovot és Leroy Chiaót, hogy utána hozzájuk hasonlóan fél évet töltsön a világűrben. Az Európai Űrügynökség megbízásából velük utazó olasz Roberto Vittori tíz nap múlva, miután elvégezte a rábízott kísérleteket, Saripovval és Chiaóval együtt visszatér a földre.

Újra repülhetnek

#alt#
Roberto Vittori, John Phillips
és Szergej Krikaljov
A 46 éves Krikaljov és az 54 esztendős Phillips az űrállomás 11. legénysége, ők fogadják majd a tervek szerint egy hónap múlva a Discovery amerikai űrrepülőt. Az amerikai űrügynökség, a Nasa azt reméli, hogy májusban útnak indíthatja a Discoveryt. Az lesz az amerikai űrsiklók első küldetése azóta, hogy 2003. február 1-jén tragikus véget ért a Columbia űrrepülőgép hazafelé vezető útjának legutolsó szakaszában.

A Discovery lövedék alakú üzemanyagtartályát teljesen újratervezték a Columbia balesete óta, és a Nasa múlt csütörtökön elvégezte a felszállás előtti utolsó tesztet, írta a BBC. Az alapos vizsgálatra azért van szükség, mert az űrügynökség szakértői kiderítették, hogy az tank szigetelése, amely a rakéta egzotikus üzemanyagát mínusz 217 Celsius fok hőmérsékleten tartja, komoly veszélyt jelenthet az űrsiklóra. A Columbia ugyanis azért semmisült meg, mert felszálláskor leszakadt a tankról egy alig több mint fél kilogrammos szigetelésfoszlány, és lyukat ütött a szárnyon. Amikor a jármű visszatért a légkörbe, a felhevült gázok szétrobbantották a szárnyat és magát az űrsiklót.

Rekord az űrben

Az űrállomás átmenetileg öt főre bővülő legénységének legismertebb tagja kétségtelenül a Szojuz űrhajó parancsnoka, Szergej Krikaljov, akinek ez már a hatodik útja a világűrben. A veterán kozmonauta 634 napot töltött eddig a világűrben, és összességében több mint 36 napot űrállomáson kívül, a nyílt kozmoszban. Négy hónap múlva, augusztus 16-án világelsővé válik, ami az űrutazással összesen eltöltött idő hosszúságát illeti, és túllépi honfitársa, Szergej Avgyejev 748 napos rekordját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!