Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kék naplemente a Marson

2004.03.02. 16:29
Az Opportunity Mars-járó panorámaképei alapján kék alkony látható a vörös bolygó horizontján - jelentette az AP hírügynökség.
A hatkerekű robot által rögzített fotók alapján a kutatók az atmoszféra összetevőiről, vagyis a kék alkonyt alkotó por természetéről szeretnének többet megtudni.

Jim Bell, a NASA kutatóintézetének vezető tudósa szerint jelenség a földi szmoghoz hasonlatos, a Mars-horizont a poros napfény miatt látszik kéknek. "A Los Angeles-i lakosok jól ismerik ezt a jelenséget. A látványosság hátterében az áll, hogy a Nap a Mars poros légkörét megvilágítva megy le. A bolygó felszínét egyre kevesebb napfény éri, ahogy a Mars téli időszaka bekövetkezik." - nyilatkozta a kutató. A Pathfinder Mars-jármű által 1997-ben mért adatokhoz képest az Opportunity kétszer szennyezettebbnek találta a Mars légkörét, tette hozzá Bell.

NASA ígéretek a Marsról

Keddi jelentések szerint "jelentős felfedezésről" tesz bejelentést közép-európai idő szerint kedd este washingtoni központjában az amerikai űrkutatási hivatal. Egyelőre nem fedték fel, hogy pontosan milyen jellegű közlendője van a NASA-nak, de annyit elárultak, hogy az Opportunitynek a múlt héten küldött adataival kapcsolatos hírt hoznak nyilvánosságra.

Mindenesetre az űrkutatási hivatal vezetői mellett megjelenik a washingtoni sajtóértekezleten a két Mars-járót irányító szakemberek egy csoportja is. Eddig rendszerint a kaliforniai Pasadénaban lévő földi irányítóközpontban számoltak be a víz- és esetleges életnyomok után kutató robotlaboratóriumok napi tevékenységéről.

Jim Bell a Mars-járművek további tevékenységeiről is említést tett. Jövő héten a jármű olyan próbálkozást tesz, amelyet eddig még soha: lefényképez egy napfogyatkozást. A robot a Mars holdjainak, a Deimosnak és Phobosnak a Nappal való együttállását rögzíti majd. Ezzel egy időben a Spirit megkísérli lefényképezni a bolygó másik oldalán látható porvihart, valamint közelebbi fotókat juttat a Földre a Humphrey-nak elnevezett szikláról.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.