Judit
3 °C
6 °C

Vízzel hajtott kémműholdak készülnek

2004.06.09. 12:41
Az Egyesült Államok hadserege olyan kémműholdakat akar kifejleszteni, amelyek hosszú ideig használhatóak, mozgékonyak, és saját maguk gondoskodnak az üzemanyag-ellátásukról. A Pentagon mindezt a lehető legegyszerűbben kívánja megoldani, ezért nem bonyolult vegyületeket, hanem vizet fog alkalmazni az űreszközök új meghajtóiban.
A legtöbb műholdon napelemek látják el árammal az elektromos műszereket, de az űreszközök pályamódosításáról a általában folyékony üzemanyaggal működő meghajtók gondoskodnak. A felhasználatlan napenergiát akkumulátorokban tárolják, hogy bizonyos feladatokat sötétben is elvégezhessenek, ennek ellenére a műholdakat energiatakarékossági szempontok miatt éjszaka inkább leállítják, mondta el a Wirednek Michael Richardson, a rochesteri műszaki egyetem kutatója.

Égető gondok

Jelenleg a katonai kémműholdak legfeljebb öt-tíz évig működőképesek, mert igen hamar elfogy az üzemanyaguk. Ezután rövid ideig haszontalan űrszemétként keringenek a Föld körül, majd lassú ereszkedés után elégnek a légkörben. Az éghető folyékony üzemanyag használata Richardson szerint azért is problémás, mert sok helyet foglal és nehéz, és ezzel jelentősen megnöveli a fellövések költségét.

Vízből vizet

Az amerikai védelmi minisztérium kutatásait irányító Darpa a Proton Energy Systems vállalattal együttműködve üzemanyagcellás meghajtó kifejlesztésén dolgozik, amely zárt rendszerben, önfenntartó módon működik. A Water Rocket, azaz Vízrakéta program keretében kifejlesztett meghajtó napenergia segítségével hidrogénre és oxigénre bontja le a vizet, majd a hidrogén elégetésével ismét vizet és elektromos áramot állít elő, és ez utóbbival gondoskodik a műhold mozgatásáról és működtetéséről.

"Szerintem az önfenntartó műholdakra való áttérés igen nagy jelentőségű, mivel a manőverezhető műholdak nagyobb területet lefednek, gyorsabb odaérnek a kívánt helyszínre, megnő a túlélési esélyük, és hosszabb lesz az élettartamuk" - mondta Jan Walker, a Darpa szóvivője a Wirednek.

Átcsoportosítás

Neville Marzwell, a NASA kutatója úgy véli: a megújuló erőforrásokat használó műholdak néhány óra alatt átállhatnak másik régiók megfigyelésére, így nem okozhat problémát, ha például Korea helyett váratlanul Irak fölé kell átvezényelni azokat. A Wired információi szerint az ismert műholdgyártók nem foglalkoznak üzemanyagcellás meghajtók fejlesztésével, tehát a Proton Energy Systems valószínűleg elsőként dob piacra ilyen rendszert. Luke Dalton, a vállalat munkatársa elmondta, hogy a műhold súlyát 15-20 százalékkal csökkenti az új meghajtó, és az űreszközök akár húsz évig működőképesek maradhatnak.

Dalton szerint a meghajtó fejlesztését jövőre befejezik, azt azonban még nem tudta megmondani, hogy ezután az űrben végzett kísérleteik várhatóan mikor érnek véget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!