Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Két holdja van a Földnek 2006-ig

2004.03.28. 13:27
Bolygónkhoz csak egyetlen valódi Hold tartozik, de a csillagászok találtak egy látszólagos kísérőbolygót, amely gyakran megkerüli a Földet, miközben valójában a Nap körül kering.
A most felfedezett "látszólagos hold" a 2003 YN107 névre keresztelt aszteroida, amely különleges mozgásának köszönhetően egyszerre képes a Nap és a Föld körül keringeni. Az aszteroida ugyanis a Földével szinte teljesen megegyező Nap körüli pályán halad, de nem nyílegyenesen, hanem spirálisan a pályavonal körül, azaz körülöttünk is kering.

Távozik a vendég

Az aszteroida a különleges alakú pályája miatt néha elmarad a Föld mögött, néha pedig előtte halad. A csillagászok szerint a "látszólagos hold" 1996 óta kering a Föld körül, és 2006-ig marad a közelünkben.

Az égitestet valószínűleg olyan törmelékből keletkezett, amely a Holdból szakadt ki egy becsapódás során, mondta a New Scientistnek Paul Chodas, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa, aki az aszteroidák pályájának tanulmányozásával foglalkozik. Chodas és kollégái múlt héten egy Houstonban megtartott csillagászati konferencián jelentették be a felfedezést.

Talajminta a szomszédtól

Hasonló aszteroidát fedeztek fel két évvel ezelőtt, a 2002 AA29 névre keresztelt aszteroida azonban a következő ötszáz évben nem lesz a Föld közelében. Chodas szerint a jövőben érdemes lenne tanulmányozni ezeket a közeli objektumokat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!