Géza
1 °C
8 °C

Indul a nagy kötélsodróverseny

2005.03.24. 13:00
A magánfejlesztésű űrrepülőkre kiírt Ansari X Prize sikerén felbuzdulva az amerikai űrügynökség elindította a Centennial Challenges programot, amellyel bevonhatja a magáncégeket is a fejlesztéseibe. Elsőként a drótnélküli áramcsatlakozók és az űrliftekhez szükséges erős kötelek kifejlesztőit díjazza.

A Tether Challenge elnevezésű programban a habkönnyű és szélsőségesen erős anyagok létrehozóit díjazzák ötvenezer dollárral. A csúcstechnológiás kötelek még jól jöhetnek az űrhivatalnak, ha az úgynevezett űrliftjek egyszer valaha beindulnak. A NASA ugyanis régóta álmodozik olyan kötöttpályás űrliftekről, amelyekkel több ezer kilométer magasságba viheti fel a járműveit, űrsiklók és rakéták használata nélkül.

Távkábel

A Beam Power Challenge nevű program keretében a drótnélküli áramátvivő rendszerek fejlesztését próbálják ösztönözni. A pályázóknak annyi árammal kell ellátniuk egy robotot, hogy képes legyen három perc alatt felmászni egy ötvenméteres kötélen. A fejlesztői csoportokat részint az alapján díjazzák, hogy a robotjuk mennyire terhelhető.

A drótnélküli áramsugárzás a hosszútávú, a Marsra vagy a Holdra irányuló küldetéseknél lehet hasznos, ahová az energiát valószínűleg lézerrel vagy mikrohullámokkal lehetne eljuttatni az űrön át.

Szűk költségvetés

A Nasa 2006-ban tartja meg a versenyek második fordulóját, és ezeknek a fődíja már százezer dollár lesz, a második helyezettek pedig negyvenezer, a harmadikak tízezer dollárt kapnak. Az összegek nem túl nagyok, ami annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok kongresszusa kétszázötvenezer dollárban állapította meg a Nasa által kiosztható díjak felső határát. Az űrhivatal most azért lobbizik, hogy ezt negyvenmillióra emeljék, amely sokkal nagyobb szabású versenyek kiírását is lehetővé tenné.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.