Mária
-6 °C
-2 °C

A Lockheed gyárthatja az űrrepülő utódját

2006.09.01. 10:20
Közel húszmilliárd dolláros üzletet jelenthet a társaságnak a mostani döntés. A pénzért a Lockheednek meg kell terveznie, ki kell próbálnia, és négy darabot le kell gyártania az újgenerációs űrhajóból.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csütörtökön a Lockheed Martin céget bízta meg az Orion űrhajó tervezésével és gyártásával, amely az elöregedő űrrepülőgép-flottát váltja le a 2020-ig a Holdra, illetve később a Marsra tervezett utazásoknál - jelentette be a NASA közleményben.

A cél a Mars

A sokmilliárd dolláros megbízásért a Lockheed Martinon kívül a Northrop Grumman és a Boeing alkotta konzorcium volt versenyben.

A szerződés az új űreszköz 2013-ig történő megtervezésére, a prototípusok legyártására és tesztelésére, valamint maximum négy működő úrhajó előállítására vonatkozik. Az Orion próbaútját legkésőbb 6-8 év múlva kell megtartani.

Becslések szerint az Orion-megbízatás 18 milliárd dolláros üzletet jelent az amerikai cégnek.

Az első Orionnak legkésőbb 2014-ben kéne elindulnia hatfős legénységgel a világűrbe. Az űrhajó a tervek szerint 2020-ban szállít 4 asztronautát a Holdra. A NASA a Mars-utazásra 2030-ig tervezi a felkészülést. Addig azonban az űrhajó több utat is tehet a Nemzetközi Űrállomásra, amelynek az építését a három űrsikló (Discovery, Atlantis és az Endeavour) segítségével 2010-ig tervezik befejezni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.