Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Felgyógyulhat a Spirit

2004.01.27. 09:15
Kitűnő állapotban van az Opportunity, és megvan a remény arra, hogy gyengélkedő ikertestvére, a Spirit felgyógyul, számoltak be a két amerikai marsjáró helyzetét értékelve a pasadenai földi irányítás munkatársai hétfőn.
A kaliforniai központban Jim Bell, a közép-európai idő szerint vasárnap kora reggel a Marsra megérkezett Opportunity panorámakamerájának a kezelője elmondta: a vártnál élesebb felvételek érkeztek.

A szonda végül is egy lapos, körülbelül húsz méter átmérőjű kráterben kötött ki. A színes fotókon jól kivehető a kráter peremének a lejtője, amelyen legurult az Opportunityt szállító leszállóegység. Láthatóak a talajfogást enyhítő légzsákok nyomai is a rendkívül finom szemcsés homokban.

Sötét táj

A kutatókat főként az Opportunityt körülvevő táj sötét színárnyalata lepte meg. A közvetlenül a Mars felszínéről a korábbi küldetések során készített felvételek jóval világosabb marsi vidékeket mutatnak, mint az Opportunity elé táruló téglavörös világ. A szondától néhány méternyire azonban rózsaszínű kőlapok is feltűnnek a talajon, hívták fel rá a figyelmet a fényképeket elemző szakemberek.

Az Opportunity még mintegy 12 napot a leszállóegység platformján tölt el, és ezt követően gördül le az egyik rámpán, hogy a vörös bolygó felszínén haladva végezze kutatómunkáját. Addig gondosan kicsomagolják az összehajtogatott állapotban érkezett önjárót, felvételei alapján kijelölik első célpontjait, és a Spirit esetéből okulva alaposan átvizsgálják fedélzeti számítógéprendszerét.

Felesleges fájlok

A Mars másik oldalán, a Gusev-kráterben három héttel korábban leszállt Spirit állapotáról szólva Jennifer Trosper, a roverek felszíni mozgatását irányító csapat vezetője reményét fejezte ki, hogy a szonda felépül. Múlt heti elhallgatásának a legvalószínűbb oka az lehetett, hogy számítógépének a memóriaegységében túl sok felesleges fájl halmozódott fel, ami zavarja az adatok átjátszását.

Ki kell tisztítani a memóriafejet, és akkor két-három hét múlva a Spirit folytathatja felfedező barangolásait a Marson. Jennifer Trosper azonban leszögezte azt is, hogy a jelen helyzetben ezt még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.