Salamon
7 °C
13 °C

Továbbra sem jelentkezik a Mars-szonda

2003.12.26. 08:44
Nem sikerült a második kapcsolatteremtési kísérlet sem azzal a brit gyártmányú kutató leszállóegységgel, amelynek karácsony első napján kellett a Mars talajára érnie. A kutatók nem adják fel.
Az Európai Űrügynökség (ESA) által a szomszédos bolygóra juttatott, Beagle 2 nevű kis méretű egység jeleit a tervek szerint először a már jó ideje Mars körüli pályán keringő amerikai Mars Odyssey szondának kellett volna fognia, amikor elhaladt a kijelölt leszállási övezet felett, de ez a kapcsolatfelvételi kísérlet nem járt sikerrel.

Az európai kutatók második reménysége a Manchester közelében működő hatalmas brit rádióteleszkóp, a Jodrell Bank volt, amelynek csütörtök éjjel és péntek kora hajnal között volt két és fél órán át lehetősége pásztázni a Mars felületének azon térségét, ahol a Beagle 2-nek le kellett szállnia.

Ennek az ablaknak a bezárultáig sem érkezett meg azonban az a rádiójel - a Blur popegyüttes által komponált, kilenc hangjegyből álló hangsor -, amely bizonyítaná, hogy a szonda túlélte a leszállást - közölte rövid hajnali közleményében a brit obszervatórium. Az élőlények kialakulását kutató nagy tudós, Charles Darwin hajójáról elnevezett Beagle 2 fő feladata a robotkarja által kiemelt talajminták vegyelemzése lenne az esetleges marsbeli élet nyomainak fellelése végett.

A szakértők a csütörtöki és a pénteki kapcsolatfelvételi kudarcot sem tekintik még véglegesnek, mivel mind a Mars Odyssey-nek, mint a Jodrell Bank rádióteleszkópnak lesz még több lehetősége is a következő napokban a Beagle 2 keresésére, és nemsokára maga az európai anyaűrhajó, a Mars Express is olyan pozícióban lesz, hogy antennáival rálát a leszállási övezetre. A Beagle 2 a Mars Expressről vált le, még mielőtt a hordozó egység Mars körüli pályára állt volna. Az ESA első ilyen jellegű kutatóprogramjának nagy részét egyébként is a Mars Express hivatott lebonyolítani; a leszállóegység ötlete csak a tervezés kései szakaszában született meg. A keringő egység feladata víz, jég, valamint az élethez elengedhetetlen vegyületek kutatása a Mars felszíne alatt. Az európai űrkutatási központ szakértői hangsúlyozzák, hogy a Mars Express célba érése önmagában is jelentős siker.

A szondának nagy erejű sztereó kamerái vannak, amelyekkel - ha minden más módszer kudarcot vall - januártól optikai úton meg lehet kísérelni a Beagle 2 megtalálását a Mars felszínén.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.