Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Rekordot döntött a Spirit

2004.04.29. 12:34
A szoftverfrissítés doppingszerűen hatott a Mars-járóra, így "hatalmas" távolságokat tesz meg naponta.
A Spirit felallította egyéni csúcsát: egy nap alatt 87.6 métert tett meg. A rover szoftverfrissítésével háromszorosára növelték a naponta megtehető út hosszát, a robot januári leszállása óta ezerkétszáznyolcvan métert tett meg. A mostani úti cél, a Columbia-domb még 1769 méter távolságra van.

Szélviharok

Az út során a Mars-járó csak rövid időre áll meg néha, hogy mintát vegyen a talajból. A megállások során megpróbálják a marsi szélviharokat is megvizsgálni. Eddig ezeket nem sikerült lefotózni.

A másik Mars-járó, az Opportunity szerdára hetvenöt méterre megközelítette az Endurance kráter peremét. Az előzetes képek alapján a kutatók feltételezik, hogy a 129 méter átmérőjű kráterben olyan kőzeteket találnak, amelyeket megvizsgálva egy ősi tenger újabb nyomaira bukkanhatnak.

Veszélyes mutatvány

A tudósok még vitatják, hogy az Opportunity képes-e biztonságosan leereszkedni a kráterbe, illetve ki tud-e jönni onnan. A kutatócsapat bízik abban, hogy a Columbia-domb és az Endurance-kráter olyan geológiai bizonyítékokat rejt, amelyek segítségével kiderülhet, hogy volt-e élet valaha a Marson.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.