Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Tönkremehetnek a marsi robotok

2003.12.04. 09:42
A heves széllökések és az éles sziklák miatt gyors véget érhet a néhány héten belül a Marson landoló robotok ténykedése, figyelmeztetett kedden a NASA. A bolygó két átellenes pontján légzsákokon pattognak majd a leszállóegységek.
Az amerikai űrkutatási hivatal a Columbia űrsikló februári katasztrófája és a Marsra 1999-ben küldött két robot sikertelensége árnyékában saját bevallása szerint nem spórolt az anyagiakkal, hogy eredményes lehessen a legújabb robotmisszió.

A Spirit (lelkesedés) és Opportunity (lehetőség) nevet viselő két külön egység segíthet választ adni arra a kérdésre, hogy mennyi víz lehetett egykor a Mars felszínén, illetve az élet alapfeltételének számító elem meddig maradhatott meg tavakban és folyókban.

Megsemmisült szondák

"Ez a küldetés csak az első lépés abban, hogy megpróbáljuk behatárolni az élet nyomainak lehetséges lelőhelyét" - jelentette ki egy sajtókonferencián Ed Weiler, a NASA egyik tudományos vezetője.

A Mars veszélyes helyszín a földi szondák számára. Az elmúlt évtizedekben különböző országok összesen 30 alkalommal próbálkoztak a vörös bolygó közelébe férkőzni, de csak 12 misszió járt sikerrel.

A széltől is óvták

"A marsi landolás nagyon-nagyon bonyolult feladat, a bolygó rendkívül nyomasztó célállomásnak számít. Néhány kutatóval együtt csak Halálbolygó néven emlegetjük" - jelentette ki Weiler.

A NASA rendkívüli gondossággal indította útnak a golfautó méretű robotokat. "Nem is tudom, mit lehetett volna még elkövetni, hogy sikeres legyen a két szonda" - idézte a Yahoo Weiler szavait.

A Mars tudja

A korábbi missziók bukását sokan a szűkös pénzügyi háttérrel magyarázták. Viszont Weiler szerint "kizárólag a Mars dönt" arról, hogy ez alkalommal sikeresek lesznek-e, vagy sem. A leszállóegységek sziklának csapódhatnak, vagy a robotok felborulhatnak egy viharban.

A két robot együttes értéke 800 millió dollárra rúg. Jelenleg jól bebugyolálva a központi egység gyomrában várakoznak arra, hogy a 7 hónapos és félmilliárd kilométeres utazás végén a Mars két átellenes pontján ejtőernyőn aláereszkedjenek.

Lufis fékezés

A Spirit 2004. január 3-án, az Opportunity január 24-én landol. A leszállás utolsó szakaszában kilenc védőballon fúvódik fel a robotok körül, amelyek így több kilométeren keresztül pattognak majd a talajon.

Az irányítóközpont a leszállás után egy teljes napig nem fog semmit hallani a leszállóegységekről. A kapcsolat akkor áll ismét helyre, amikor sikerül kinyitni az antennákat. A rádióhullámok 10 percig utaznak a Mars és a Föld között.

Víz a kráterben

Ha sikeresen feltápászkodik a leszállás után, a Spirit beindítja a kameráját, amellyel érdekes kőzetek után kutathat. A korábbi missziók rengeteg víz nyomait fedezték fel a Marson, jelentette ki Weiler.

A leszállási helyszín két nagy kráter. Egyikük, a Gustav-kráter átmérője 90 kilométer, a kora pedig 4 milliárd év lehet, jelentette ki Cathy Weitz, a Mars Exploration Rover program kutatója. A korábbi fényképek alapján úgy tűnik, hogy egykor víz folyt be a kráter egyik oldalán, és a másik oldalon távozott.

Víz alatt állt a vasérc

A másik leszállási hely, a Meridiani Planum régió főleg vörösvasércből áll. Ez az anyag rendszerint folyékony vízzel való kölcsönhatás útján keletkezik, de számos más úton előállítható, jelentette ki Steve Squyres, Cornell egyetem kutatója.

Ha a vörösvasérc mély vízben, vagy termálvíz hatására keletkezett, akkor jó esély van arra, hogy baktériumok vagy más életformák is kialakulhattak, jelentette ki a kutató. A robotok mindenesetre fúróval is rendelkeznek, hogy eltávolítsák a sziklák felső rétegeit. Ha a vörösvasérc mélyebben is megtalálható, az arra utalhat, hogy egykor egybefüggő vízfelület alatt voltak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.