Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Kráterben várakozik az Opportunity

2004.01.26. 11:42
A kutatások szempontjából ideális helyen landolt az Opportunity, ugyanis a kráterekben könnyen hozzáfér a mélyen fekvő talajrétegekhez. A mérnökök szerint a Spirit memóriája működőképes, de a memória fájlkezelő szoftvere valószínűleg meghibásodott.
Az amerikai űrkutatási hivatal azért küldte a Meridiani Planum régióba az Opportunity űrszondát, mert ebben a térségben nagyon sok hematit található, amely általában folyékony víz jelenlétében keletkezik. A tudósoknak szerencséjük volt, ugyanis a leszállóhely közelében a hematitban gazdag felszíni réteg és az alatta fekvő világos színű alapkőzet is könnyen elérhető.

Az Opportunity által hazaküldött képek szerint az űrszonda egy sekély, körülbelül húsz méter átmérőjű kráterben landolt. A leszállás közben készített felvételekről az is kiderült, hogy a leszállóhely egy kilométeres körzetében egy 150 méter átmérőjű kráter található, amely igencsak felkeltette a kutatók érdeklődését, mivel a robotjármű itt akár ásás nélkül is hozzáférhet a felszín alatti rétegekhez. Ennek nagy jelentősége van, hiszen a mélyebb rétegek vizsgálatával a tudósok jobban megismerhetik a bolygó múltját.

Kész a program

Steve Squyres, a küldetés irányítója már nagyjából felvázolta az Opportunity programját, mely szerint a következő héten az indulásra fog felkészülni az űrszonda. A leszállóegység elhagyása után az Opportunity először a közvetlen közelében található talajt vizsgálja meg, majd a rétegezett kinézetű sziklákat. Ezután kimászik a kráterből, körbenéz és elindul a nagyobb kráter irányába.

Az Opportunity eddig a NASA Mars Odyssey űrszondán keresztül küldött adatokat a Földre, de ma este megpróbálkozik a közvetlen adatküldéssel is.

A hardver nem hibás

Mindeközben bíztató hírek érkeztek a NASA pasadenai irányítóközpontjába a Sprit állapotáról: a mérnökök szerint a memória hardvere működőképes, de a memória fájlkezelő szoftverével problémák vannak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.